Свет

СПРЕМА СЕ, САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ВРЕМЕНА: Када почне, нема повратка

Вежба руске војске (фото:Јутјуб)

Русија, САД и Кина су последњих година изградиле нове објекте и ископали нове тунеле на својим полигонима за нуклеарна тестирања, показују сателитски снимци које је ексклузивно добио Си-Ен-Ен, пошто су тензије између три велике нуклеарне силе порасле на највиши ниво у деценијама.

Иако нема доказа који би сугерисали да се Русија, САД или Кина припремају за нуклеарне тестове, слике које је добио и дао истакнути аналитичар у војним студијама о неширењу илуструју недавна проширења на три полигона за нуклеарна тестирања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једном управља Кина у крајњем западном региону Синђанг, једним Русија у архипелагу Арктичког океана, а трећим САД у пустињи Невада.

Сателитски снимци у протеклих три до пет година показују нове тунеле испод планина, нове путеве и складишта, као и повећан саобраћај возила која долазе и одлазе са локација, рекао је Џефри Луис, војни аналитичар и професор на Институту за међународне студије Мидлбери. .

„Заиста видимо много индикација да би Русија, Кина и Сједињене Државе могле да наставе да спроводе нуклеарна тестирања“, рекао је он. Ово је нешто што ниједна од ових земаља није урадила откако су подземна нуклеарна тестирања забрањена Уговором о свеобухватној забрани нуклеарних проба из 1996. године. Кина и САД су потписале споразум, али га нису ратификовале.

Пензионисани пуковник америчког ваздухопловства Седрик Лејтон, бивши аналитичар обавештајних служби, прегледао је слике нуклеарних локација три силе и дошао до сличног закључка.

„Врло је јасно да су све три земље, Русија, Кина и Сједињене Државе, уложиле много времена, труда и новца не само у модернизацију својих нуклеарних арсенала, већ и у припрему врста активности које би биле неопходне за тестирање. “ рекао је.

Русија

Иако је руска војска извршила инвазију на Украјину прошле године, аналитичари су видели и проширење нуклеарног полигона Новаја земља, архипелага у Северном леденом океану. Совјетски Савез је први пут користио локацију за извођење нуклеарних тестова 1955. године, а био је активан до 1990. За то време, на локацији је спроведено укупно 130 тестова, укључујући више од 200 уређаја, према прегледу објављеном у часопису Наука и глобална безбедност .

Сателитски снимци које је прикупио Си-Ен-Ен показују да је полигон Нова земља подвргнут опсежној изградњи од 2021. до 2023. године, са бродовима и новим контејнерима који су пристизали у луку и тунелима прокопаним дубоко у арктичким планинама.

„Руски полигон је сада отворен током целе године, видимо их како чисте снег са путева, видимо да граде нове објекте“, рекао је Луис. Близу тих објеката налазе се тунели које је Русија тестирала у прошлости, рекао је Луис. „У протеклих пет или шест година видели смо Русију како копа нове тунеле, што сугерише да је спремна да настави нуклеарна тестирања“, додао је он.

„Прилично ми је јасно да се Руси припремају за могућу нуклеарну пробу“, додао је Лејтон, бивши обавештајни официр америчког ваздухопловства, а сада аналитичар ЦНН-а. Али он је дао оно што је рекао да су важне примедбе.

„Руси можда покушавају да дођу до ивице радећи све припреме за нуклеарни тест, али га заправо неће извести. У суштини, они то раде да би ’уплашили‘ Запад“, Лејтон рекао. Москва није одговорила на захтев ЦНН-а за коментар о овом питању.

Кина

Повећана активност је такође пријављена на кинеском полигону за нуклеарно тестирање Лоп Нур, пресушеном сланом језеру између две пустиње у ретко насељеној западној Кини. Сателитски снимци показују да је последњих година прокопан нови, пети подземни тунел, изграђене су и нове саобраћајнице. Поређење слика снимљених 2022. и 2023. показује да се гомила отпада стално повећава, што наводи аналитичаре да верују да се тунели шире, рекао је Луис.

Током 2021. и 2022. године изграђено је ново складиште које би могло да се користи за складиштење експлозива, додао је он. „Кинески полигон се разликује од руског“, рекао је Луис. „Кинески полигон за тестирање је огроман и има много различитих делова. Изгледа веома заузето, а ове ствари се лако виде на сателитским снимцима. Ако можемо да их видимо, мислим да америчка влада сигурно може“, додао је он.

У изјави за ЦНН, кинеско министарство спољних послова критиковало је извештај као „преувеличавање кинеске нуклеарне претње“ и описало га као „крајње неодговорно“.

„Од најаве обуставе нуклеарних проба 1996. године, кинеска страна је доследно поштовала ово обећање и напорно ради на одбрани међународног консензуса о забрани нуклеарних проба“, наводи се у саопштењу. Додали су да би свет требало да буде „веома опрезан“ у вези са активностима нуклеарног тестирања Сједињених Држава.

Активност у пустињи Неваде

САД су извеле своје последње подземно тестирање 1992. године, али Луис је рекао да су САД већ дуго у приправности за нуклеарни тест. „САД имају политику спремности да изврше нуклеарни тест у релативно кратком временском периоду, око шест месеци“, рекао је он.

Комерцијални сателитски снимци снимљени на полигону за нуклеарно тестирање у Невади, званично познатом као Национална безбедносна локација Неваде, показују да је подземни објекат – комплекс У1а – значајно проширен између 2018. и 2023. године.

Администрација за националну безбедност (ННСА), огранак америчког Министарства енергетике који надгледа локацију, каже да је то лабораторија за извођење „подкритичних“ нуклеарних експеримената, што је дугогодишња пракса за коју каже да је намењена „осигурању поузданости оружје“ у садашњој залихи.без опсежног испитивања. „У подкритичним експериментима, хемијски високи експлозиви стварају високе притиске који се примењују на материјале нуклеарног оружја, као што је плутонијум. Конфигурација и количине експлозива и нуклеарних материјала су такви да неће доћи до нуклеарне експлозије“, наводи се на сајту ННСА.

У одговору за ЦНН, портпарол ННСА је потврдио да се „инфраструктурне и научне способности“ докапитализују на полигону у Невади, што укључује набавку нових напредних извора и детектора, развој технологије мерења реактивности и наставак активности тунела. „(Ово) ће обезбедити модерне дијагностичке могућности и податке који ће помоћи у одржавању безбедности и ефикасности америчких нуклеарних залиха без даљег подземног тестирања нуклеарног експлозива“, додао је портпарол.

Која је сврха?

Ако су све три земље обуставиле нуклеарне тестове од 1990-их, шта би могле добити поновним покретањем ових тестова?

Луис је рекао да је разлог за тестирање, посебно за Кину, да се добију најновији подаци за компјутерске моделе који показују шта ће нуклеарна експлозија учинити. Док су Сједињене Државе и Русија спровеле стотине тестова, Кина је спровела само око 40 и има знатно мање података. „Тих 40 тестова је урађено 1960-их, 1970-их, 1980-их, када њихова технологија није била тако висока. Подаци које имају нису тако добри“, рекао је Луис.

Сједињене Државе, прва нуклеарна сила у свету, извршиле су 1.032 теста — прво 1945. и последње 1992. године, према Уједињеним нацијама. Совјетски Савез – данашња Русија – спровео је 715 тестова између 1949. и 1990. године, а Кина је тестирала 45 пута између 1964. и 1996. године.

Луис сматра да жеља САД, Русије и Кине да прве развију „егзотично“ оружје будућности изискује потребу за нуклеарним тестирањем ових могућих система. „На ивици смо будућности научне фантастике у којој оживљавамо све ужасне идеје из Хладног рата“, закључио је за ЦНН.

Ризик од ескалације

Ханс Кристенсен, директор пројекта нуклеарних информација у Федерацији америчких научника, сложио се да постоји реална опасност од ескалације тестирања ако то учини једна од великих сила.

„Оног тренутка када једна од највећих нуклеарних сила негдје лансира нуклеарно оружје, све опкладе су одбачене јер нема сумње да ће се сви поново укључити у посао“, рекао је он. Он је додао да верује да је „невероватна нуклеарна проба у пуном обиму“.

Извор: Информер