Свет

ПУТИН ИМА КЕЦА У РУКАВУ! ЦЕО ЗАПАД У СТРАХУ ОД ОВОГ: Један кикс и САД су у мраку

Западне земље, а посебно Сједињене Државе, зависе од руског уранијума, известио је „Блумберг“.

– Око 18 месеци касније након почетка „специјалне операције“ корпорација „Росатом“ је и даље највећи светски произвођач уранијума. Он и даље снабдева скоро четвртину од 92 америчка нуклеарна реактора и десетине других електрана у Европи и Азији – наводи се у тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Западне владе не уводе санкције Росатому јер то прети да нанесе већу штету њиховој сопственој економији него руској.

– Ми сносимо трошкове претераног ослањања на Москву за нуклеарно гориво, и не само ми, читав свет – рекао је Пранај Веди, саветник за нуклеарна питања Беле куће, из Савета за националну безбедност.

Ситуација се додатно закомпликовала после војног удара у Нигеру, на чијој територији се налази око пет одсто светских резерви уранијума. Ако западне земље не могу да пронађу алтернативе, суочиће се са непријатним избором- или наставити да сарађују са Русијом или зауставити реакторе, наводи „Блумберг“.

Чак и уз позитиван сценарио, Западу ће бити потребно око пет година да превазиђе зависност од „Росатома“, цитира публикација речи бившег заменика америчког секретара за енергетику Дена Понемана.

САД су у првој половини године од Русије купиле 416 тона уранијума, што је 2,2 пута више него у истом периоду прошле године. Вашингтон је за то платио 696,5 милиона долара.

Извор: Информер