Свет

ТЕЖАК УДАРАЦ УКРАЈИНИ: Један потез САД-а изазвао тотални хаос, Руси бољи сценарио нису могли ни да замисле!

Одлазак начелника Здруженог генералштаба Оружаних снага Сједињених Америчких Држава генерала Марка Милија у пензију није могао доћи у проблематичнијем тренутку, будући да Запад остаје без оружја и има све мање стрпљења за Украјину, пише амерички „Политико“.

Мили и министар одбране САД Лојд Остин предводили су акцију окупљања Запада поводом подршке Украјини. Како се додаје, рат је и даље далеко од краја и Мили сада свом наследнику, генералу ваздухопловних снага Чарлсу Брауну, оставља низ изазова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док украјинске снаге покушавају да направе продор пре него што наступи зима, у Вашингтону и Европи се све више чини да је Запад уморан од борбе.

Између осталог, у САД се републиканци противе слању додатне помоћи, Пољска је саопштила да обуставља испоруку оружја Украјини, а и француски званичници су недавно наговестили да би њихова држава могла да уради исто.

Како пише „Политико“, до смене страже у америчком Генералштабу долази у тренутку који би могао да буде прекретница у сукобу, а поставља се питање како ће разлике у личности начелника — Мили, бучни хокејаш и Браун тихи тактичар — могле да се одразе на динамику ратних напора САД.

Украјинци су неретко критиковали Пентагон и Милија да превише споро одобравају слање оружја, а Браун им се допада, додаје амерички портал. Украјински званичници су оптимистични да ће се Браун залагати за слање софистицираније опреме. Браун и његов други командант у ваздухопловству, генерал Дејвид Олвин, били су рани и доследни заговорници слања напредних дронова и ловаца Ф-16 у Украјину, рекао је саветник украјинске владе који је говорио под условом анонимности.

– Мили је био у завиднијој позицији, будући да је имао пуно опреме и велику политичку подршку, тако да му је то олакшавало посао. Браун, са друге стране, има мање ствари и мање подршке – оценио је виши саветник Центра за стратешке и међународне студије Марк Кансијен.

Када је Русија припојила Крим 2014. године Браун је надгледао стратешко одвраћање и нуклеарну интеграцију ваздухопловних снага САД у бази Рамштајн у Немачкој. Као начелник штаба ваздухопловних снага подржавао је америчке команданте у Европи и повезао се са колегама на континенту. Такође има искуства и као пилот Ф-16, што Запад сматра корисним због најављеног обучавања и снабдевања Украјинаца.

Браун и Остин ће и даље морати да испуњавају листу жеља Кијева за оружје у тренутку када политичка подршка рату у САД и Европи опада због предстојећих избора, све мањих залиха и унутрашњих политичких проблема.

„Војни изазов са којим се сусреће генерал Браун је како обезбедити обуку, обавештајне податке и војну помоћ и покушати да промените равнотежу у корист Украјине, и да ли је то уопште могуће?“ рекао је Сет Џонс, виши потпредседник америчког Центра за стратешке и међународне студије.

Извор: Информер/РТ