Свет

ЦЕО СВЕТ СЛУТИ ШТА СЕ СПРЕМА: Путин објавио план за 2024. годину!

Русија повећава војни буџет за 2024. годину за скоро 70 одсто!

Руски председник Владимир Путин најавио је да ће у плану буџета за следећу годину издвојити више средстава за финансирање рата у Украјини, упркос томе што је један високи званичник Кремља сугерисао да би ускоро могло да дође до окончања сукоба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

АФП је пре два дана објавио документ руског Министарства финасија у ком се наводи да ће Русија повећати војни буџет за 68 одсто – са 62.5 милијарди евра на чак 107 милијарди, што је 6 одсто домаћег БДП. Ту бројку наводи и Блумберг.

Ова повећања, долазе неколико дана након што је руски министар спољних послова Сергеј Лавров сугерисао да би Русија могла да призна границе Украјине под одређеним условима.

Током конференције за новинаре у УН Лавров је рекао како је његова земља спремна да призна границе Украјине које су договорене Декларацијом о независности уколико Кијев остане неутралан и одустане од чланства у НАТО.

Украјински председник Володимир Зеленски и високи званичници из Кијева нису имали коментара на овакву изјаву Лаврова.

Путин такође није коментарисао наводе Лаврова о могућем окончању сукоба.

Шта кажу бројке?

Уколико узмемо у обзир повећање буџета, чини се да Русија планира да следеће године још више уложи у рат, пише Неwсwеек.

Повећање од 68 одсто, које пише у документу Министартсва финансија, подразумева око 107 милијарди долара. Ова сума износи шест одсто БДП-а Русије.

АФП преноси да ће буџет Русије за војску, грубо речено, бити три пута већи од оног који та земља издваја за образовање, заштиту животне средине и здравствену заштиту.

Због овог повећања, многи аналитичари сматрају да је још увек далеко од краја рата у Украјини.

Чини се да Путин није тако лако спреман да одустане од четири украјинске области које је анкетирао прошле године.

У извештају се наводи да ће један од планова Кремља за наредну годину наводно бити интеграција Луганска, Доњецка, Запорожја и Херсона.

У међувремену, руска економија“пропатила“ је много због рата у Украјини јер је Путин повец́ао војну потрошњу због западних санкција.

Након што је рубља достигла најнижи ниво у последњих 17 месеци у односу на амерички долар, руска Централна банка је прошлог месеца подигла каматне стопе у покушају да одговори на забринутост у вези са валутом земље и повећањем инфлације.

Шта ће се даље дешавати са ратом у Украјини и какав је план Москве и Кијева остаје нам да видимо.

Извор: Информер