Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Преко милион људи добија 20.000 динара!

БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић обратио се данас јавности о свим важним и актуелним темама за грађане и државу.

На почетку обраћања, Вучић је честитао кошаркашима Србије данашњу победу која је донела радост не само нашем народу него и многима у свету и региону, а Бориши Симанићу, пожелео брз опоравак рекавши да је држава учинила све што је било у њеној моћи, те по њега послала и специјални авион.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је грађанима потом саопштио и, како је рекао, добре вести о нижим ценама основних производа и намирница у маркетима, али и о 20.000 динара једнократне новчане помоћи свим пензионерима мимо најављених повишица.

Већ од среде, ниже цене: Вучић поименце набројао ниже цене производа које је донео у корпи

Председник је у току обраћања донео и корпу с неким од основних производа који ће већ од среде у самопослугама имати ниже цене, али и жиг који ће то гарантовати и на који наши грађани треба да обрате пажњу.

На списку намирница и робе широке потрошње којима ће бити смањене цене налази се 13 група, и циљ је да се њихове цене сведу на најнижни ниво у Европи.

На листи артикала за снижење су:

Млеко

Јогурт

Сир

Кромпир

Пилеће месо (труп)

Салама у омоту

Кафа

Чоколада

Храна за бебе

Дечије пелене

Данас око поднева постигнут је договор између трговаца, произвођача и Министарства унутрашње и спољне трговине око нових, нижих цена у радњама. Цене животних намирница сада ће бити умањене, а како би се обуздала и смањила инфлација која је у јулу износила око 12,5 одсто међугодишње.

Наиме, председник је ниже цене у маркетима, за производе са жигом, најавио већ од среде. У тој корпи ће се, како је рекао у обраћању грађанима, налазити 20 производа, међу којима има и основних за живот, а „реч је о огромном појефтињењу“.

– У свим ланцима ћете видети производе означене са „Боља цена“ чије ће цене бити снижене – казао је Вучић почевши да из корпе вади један по један производ.

„Пилећи паризер, чија је редовна цена 399 динара од среде ће коштати 259,99 динара, јогурт ће, уместо 164,90 динара коштати 139,90 динара, детерџент за суђе уместо 126 коштаће 69,99 динара“, рекао је Вучић.

Додао је да ће „шпагети уместо 75 динара коштати 49,99 динара, дуготрајно млеко уместо 109,99 динара, коштаће 95 динара, сок од јабуке чија је редовна цена 120 динара коштаће 80 динара, кромпир уместо 99 коштаће 60 динара, а кафа ‘добро’ од 100 грама, уместо 139,99 динара, коштаће 89,99 динара“.

Он је рекао да је то начин те власти „да покаже колико разуме и брине за људе који кажу да су многе цене скочиле“. Он је рекао „да не могу да се контролишу цене, а да када се каже да је скупља нафта у Србији, не каже се да су струја и хлеб најјефтинији у Европи“.

„Постојаће људи који ће све да обесмишљавају, од Београда на води, до аутопута железничког моста, пруге. Нама остаје да радимо на уговорима о слободној трговини од Кине, Египта и Уједињених Арапских Емирата“, рекао је Вучић.

Свим пензионерима још по 20.000 динара мимо повишице, између 25. новембра и 5. децемба

Председник је најавио повећање пензија од 1. октобра у висини од 5,5 одсто, али и исплату сваком пензионеру у Србији од о још 20.000 динара, што ће нарочито обрадовати пензионере с најмањим примањима.

Сви пензионери, њих око 1,6 милиона добиће једнократну помоћ од по 20.000 динара, најавио је Вучић додавши да је то велики трошак за државу и да су то велике паре – 285 милиона евра.

– Помоћ ће добити између 25. новембра и 5. децембра и то по 20.000 динара сваком пензионеру, мимо најављеног повећања пензија – појаснио је. Мимо једнократне помоћи, следе два повећања пензија, прво ванредно у овој години и потом редовно од јануара наредне године.

5,5 одсто од 1. октобра 2023.

14,6 одсто од 1. јануара 2024.

Вучић је казао и да је то вест која ће обрадовати 1.646.000 прензионера.

– Идемо на раст пензија од 5,5 одсто од 1. октобра, а од 1. јануара 2024. додатних 14,8 одсто, што је преко 21 одсто кумулативно – рекао је председник па додао: Сви ће добити додатних 20.000 динара, што ће посебно обрадовати пензионере са нижим пензијама… Некима је то цела пензија, некима половина или трећина… Нагласио је да ће од 1. октобра пензије бити увећане 5,5 одсто, а од 1. јануара 14,8 одсто.

„Поздрављам одлуку да минимална цена рада буде 402 евра, то је највише у српској историји“

Вучић је рекао има добре вести за грађане, посебно кад је реч о стању у буџету те да се нада расту од 2,5 одсто чиме ће бити смањен јавни дуг што значи да ћемо бити неупоредиво бољи од ЕУ и земаља региона.

– Ми имамо добро стање, много боље него што смо мислили, у буџету. У првом кварталу мислимо да ћемо успети да дођемо до раста БДП-а већег од 2,5%, што нам омогућава на смањење јавног дуга мањег од 50-51%, што је за нас веома значајно.

– Поздрављам одлуку да минимална цена рада буде 402 евра, то је највише у српској историји – нагласио је Вучић.

„Нећу да истакнем ЛГБТ заставу“

Председник је рекао да је добио допис о истицању ЛГБТ заставе поводом сутрашњег Прајда, али је на конференцији казао да је неће истаћи на згради Председништва. Додао је да никад ничим није увредио ту заједницу али да заставу неће истаћи.

Вучић је казао да је примио допис који је потписао директор за Европу организације Цивил Ригхт Дефендерс Горан Милетић, са захтевом да сутра на згради Председништва буде истакнута ЛГБТ застава.

„Ево нећу да је окачим и шта сад? Да ли сам икада учинио ишта против њихових права, нисам. Нешто ми се не може и нећу да окачим ту ЛГБТ заставу. Не знам да ли ће Влада да је качи, да ли су они добили тај захтев који је потписао Милетић“, казао је Вучић на конференцији за медије у Председништву Србије.

Он је рекао да је изабран као председник Републике да би заступао интересе грађана и да то ради на начин на који мисли да је „најбољи“. „Сутра демонстрирајте, сви да се нађете од ноћас, сутра и сутра увече сви се лепо нађите и демонстрирајте“, казао је Вучић.

ОДЛУКА О ИЗБОРИМА: После дијалога с Приштином и седнице Генералне скупштине УН

Председник је изјавио да ће коначну одлуку о захтеву опозиције да буду расписани избори на свим нивоима донети након што прођу предстојећи разговори о Косову и након што буде одржана седница Генералне скупштине УН.

„Остају технички детаљи како да се то изведе. Сматрам да је добро да прођу разговори о Косову и Метохији и седница Генералне скупштине УН. Онда ћемо да направимо заједнички састанак са представницима власти, да и њих замолим да узму у обзир све молбе и претње представника бившег режима и тада ћу, у складу са тим, донети одлуку“, рекао је Вучић.

Он је додао да сматра да „нема потребе да било ко по сваку цену чува своју фотељу“.

„Ако су они пред победом, ми са тим немамо проблем“, рекао је он и додао да сматра да је то веома важно за демократију.

„Није уобичајено да на тако агресиван начин то захтевате, у тренуцима када имамо других проблема, али нема ништа лошије за земљу да неко ко нема легитимитет држи власт по сваку цену. Власт је дужна да, када постоји озбиљно образложен захтев за изборима, да те захтеве сагледа и у одређеном временском периоду изађе у сусрет или не изађе у сусрет“, рекао је он.

Вучић је рекао да је то веома важно за демократију у Србији и изванредна порука становништву да људи увек знају да права мањина морају да се поштују.

Председник је подсетио на овонедељна дешавања у Скупштини Србије, заглушујућу буку, те захтев дела опозиције за изборе на свим нивоима, Вучић је рекао да је разговарао са представницима политичких партија власти и да ту постоји расположење да се изађе у сусрет захтевима бившег режима… А ако су они уверени у победу, ту не би требало да буде неких проблема али ту има техничких детаља, да сачекамо да прође дијалог у Бриселу, па седница СБ УН у Њујорку, па да направимо састанке с партијама на власти… па ћу у складу са тим донети и одлуку…

– Мислим да је то важно за демократију и да је то важна порука нашем становништву да захтеви и права мањина морају да се поштују… – рекао је Вучић додајући да честита посланицима Скупштине који су издржали непримерен терор у Скупштини и урадили нешто добро за наше грађане, поготово закон за лечење наше деце и ја сам све те законе потписао и на то сам нарочито поносан… – додао је он.

„У среду или четвртак идемо у Брисел на разговоре с Приштином, то је наша обавеза“

Вучић је најавио да ће наредне среде или четвртка ићи у Брисел на наставак дијалога са Приштином. У обраћању грађанима, Вучић је рекао да је дијалог „једини начин за решавање проблема“ на Косову и Метохији који се по његовим речима, нагомилавају у претходном периоду.

„То је наша обавеза“, рекао је Вучић. Најавио је да ће пре одласка у Брисел ићи у Скопље на разговоре у оквиру иницијативе Брдо-Бриони, а потом ће у Мађарској учествовати на како је рекао, „великом демографском скупу“.

„Онда 15. септембра обележавамо празник, Дан српског јединства, а после тога идемо у Њујорк на важну седницу Генералне скупштине УН где ћемо имати више састанака са важним званичницима из целог света“, рекао је председник Србије.

Вучић је најавио одлазак у Брисел на дијалог јер сматра да се само тако решавају проблеми. Осврнуо се и на јутрошњи упад косовских специјалаца у напуштену фабрику Лола на КиМ, те истакао податак од 401 напада на Србије, од чега је чак 15 на српску децу, 56 напада на цркве СПЦ, те отимање помоћи из кола Хитне помоћи као и напад на здравствене раднике.

То су укратко напади на Србе само од доласка Аљбина Куртија на власт. Четворица Срба пуштени су из притвора да се бране са слободе, али многи нису па их је набројао поименце.

– Спремио сам досијеа о истеривању Срба из просторија зграде у Бошњачкој махали у Митровици, а то исељавање из институција Курти ће очигледно наставити… Приштина намерава да уз употребу силе спроведе незакониту експропријацију земљишта – рекао је Вучић подсетивши и на блокаду српских производа која траје већ три месеца а која има катастрофалне последице у нашим болницама тамо – да видимо како нашем народу тамо да доставимо лекове и потрошни материјал.

„Сваког дана режим Аљбина Куртија се бави само малтретирањем Срба“

Наиме, председник је истакао да у среду или четвртак наша делагација иде у Брисел на разговор са приштинском делегацијом.

– То је наша обавеза, јер сматрамо да је дијалог једини начин за решавање проблема. А ти проблеми се нагомилавају. Дан након изјаве Јенса Столтенберга, албански специјалци ус упали у фабрију „Иво Лола Рибар“ и запечатили је. То је стара фабрика и ту нема новог алата, нити било чега, али су они желели да покажу силу. Истовремено, наставили су хапшења Срба за нека стара кривична дела – додао је председник.

Вучић је истакао и да до сада имамо 15 напада на српску децу, као и 15 покушаја да се спречи функционисање здравственог система наше земље. Такође, и 56 напада на верске објекте од доласка на власт Аљбина Куртија.

– Оно што је важно је да смо ми показали добру вољу и разговарали са представницима Срба да прихавте дијалог, али оно око чега нема никаквог разговора је да Сбри напусте своја огњишта – категоричан је председник.

– Свакога дана режим Аљбин Куртија, вероватно и он лично, не баве се ничим другим осим малтретирањем Срба. Поставља се питање како ми можемо да одговоримо, трудимос е да наш одгвор буде умрен.-

„Приштина хоће да покаже да њиховој сили нема граница“

Председник је указао да су, дан пошто је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао да очекује значајне консултације са Кфором за било какве акције КБС и косовске полиције, албански полицајци упали у фабрику „Лола Рибар“ у Зубином Потоку, стару фабрику коју су затворили, запечатили.

„То је жеља да докажу да њиховој сили нема граница. Истовремено наставили су са хапшењима Срба за нека стара кривична дела“, казао је Вучић и подсетио да је из притвора пуштено четворо Срба са севера и шесторо из Штрпца, као и Дејан Пантић који је пуштен из притвора да се брани са слободе.

Истакао је да је Београд показао добру вољу и да је са представницима Срба разговарано да буду спремни да прихвате дијалог и око избора на северу.

Ипак, истиче, оно око чега нема разговора јесте да Срби напусте своја огњишта, своје зграде, имовину. У том смислу указао је да су у Бошњачкој махали у Северној Митровици, приштинске власти покушале различитим триковима да иселе Србе који ту раде. „Покушали су и јуче пре него што су од стране ЕУ и САД притиснути“, казао је Вучић, додајући да су након притиска то одложили за после дијалога.

„Поставља се питање шта може да буде наш одговор. Трудимо се да он буде смирен, рационалан, али увек је довољно гласан и јасан. Не морам да објашњавам да су нам руке прилично везане, али се трудимо да нађемо најбоље решење да помогнемо нашим сународницима“, нагласио је председник.

Председник Србије Александар Вучић подсетио је да Приштина, супротно вољи српског народа и духу Бриселског споразума који јасно говори да нису предвиђене посебне базе за смештај полицијских база на северу, доноси одлуке.

„То је још један узрок могуће нове кризе, као и блокада српских производа, која траје већ три месеца. Катастрофалне последице тога су у нашим болницама. Покушавамо да пронађемо начин да доставимо лекове, посебно у Косовску Митровицу и Грачаницу. Очигледно да ћемо морати да молимо представнике међународне заједнице да нам у том послу помогну, А да не причамо о томе да и храна и остале потрепштине за наш народ по први пут почињу да недостају и ближи се крај залихама“, рекао је Вучић.

„Даћемо све од себе да чувамо мир, али да увек, недвосмислено и чврсто будемо уз наш народ“, поручио је Вучић.

Наводећи важне састанке у следећем периоду, упутио је молбу представницима међународне заједнице да кроз аргументе сагледају ситуацију на Косову.

Столтенбергова изјава озбиљна, надам се да ће имати утицаја

Председник је изјавио да очекује да ће озбиљна изјава генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга о обавезама КБС и Косовске полиције имати утицаја, ако не на Аљбина Куртија којег једино интересује да испуњава циљеве Адема Демаћија, онда на Кфор и Еулекс.

„Надам се да ће имати утицаја ако не на Куртија, ваљда на друге, Кфор, Еулекс. Верујем да треба да има тако одговорна изјава утицаја на њих“, казао је председник и указао на снове Аљбина Куртија.

Како каже, Курти не жели разуман и рационалан приступ.

„Мене питајте јесам ли за ‘велику Србију’, ја ћу рећи не, а он никада неће рећи да није за ‘велику Албанију’, рећи ће да има ограничавајући устав Косова, да није тренутно приоритет. Наши снови су да наш народ буде заштићен, али да Србија иде напред, да наши грађани живе боље. Он таквих брига нема, њега не занима да људи на Косову живе боље, њега једино занима да остварује циљеве Адема Демаћија“, казао је Вучић.

„Наша молба представницима ЕУ и САД, као и нашим пријатељима Кини и Русији, је да кроз аргументе сагледају ситуацију на Косову. Не кроз то ко је стварао такозвану косовску независност, већ ко је производио немире и сукобе, и коме је то у интересу, а ко ни на који начин у томе није учествовао. Не може жеља и борба Србије да се поштује њен устав и међународно јавно право и повеља УН да се тумачи као провокација. Србија на терену није предузимала никакве мере да би долазило до било какве ескалације и проблема. На жалост неки други јесу. Разумемо кампању, и све политичке интересе, али када је у питању очување мира, онда сви ти интереси не могу да буду испред свега овога што сам рекао“, поручио је Вучић.

Вучић је нагласио да га пре састанка у Бриселу, очекују разговори у Скопљу, у оквиру иницијативе Брдо-Бриони.

„Дан или два након тога смо у Бриселу са Куртијем, а онда у Мађарској на Велики демократски самит. После празника, бићемо у Њујорку на важној седници Уједињених нација, где ћемо имати више значајних састанака са председницима, председницима влада, и многим другим високим званичницима из целог света, где ћемо опет покушати да представимо Србију на један примерен, достојанствен, али истовремено озбиљан и одговоран начин“, додао је Вучић.

Честитам кошаркашима на победи и селектору Пешићу

Захвалио се селектору Пешићу, захвалио се и Николи Јокићу на представљању Србије у НБА лиги, те одбојкашицама и Новаку Ђоковићу на свим успесима.

– Пре свега, желео бих да честитам нашим кошаркашима на величанственом успеху, на резултату који је обрадовао наше грађане и грађане широм света. То је резултат великог и напорног рада наших људи. Желим да пожелим брз опоравак Бориши Симанићу. Оно што смо ми могли као држава, урадили смо. Доказали смо да смо земља кошарке. Свака част и селектору и нашим момцима. Они су чудо! Хвала и Новаку Ђоковићу и желим му срећу на Ју Ес Опену. Хвала и Николи Јокићу што нас је на леп начин представљао, честитам јошп једном и одбојкашицама и одбојкашима – рекао је председник.

Извор: Курир