Свет

ЗАХАРОВА СЕ ОГЛАСИЛА: Ево шта је рекла о Додиковом предлогу да БиХ поднесе захтев за чланство у БРИКС

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

До сада није било захтева од стране Босне и Херцеговине по питању успостављања сарадње са БРИКС-ом, сходно томе нема никаквих званичних контаката и преговора о томе, изјавила је портпаролка Министарстава спољних послова Русије Марија Захарова.

На тај начин она је реаговала на најаву председника РС Милорада Додика да ће представници институција из Српске упутити органима БиХ предлог да се размотри иницијатива о приступању БиХ БРИКС-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако такви захтеви буду примљени, они ће обавезно бити узети у обзир“, казала је Захарова.

Руска званичница је додала да активни и конструктивни допринос Републике Српске формирању вишевекторске и уравнотежене спољне политике БиХ, која одговара интересима свих државотворних народа те земље и која је у складу са уставним принципима, Русија сматра као природни и неотуђиви елемент дејтонске архитектуре Босне и Херцеговине.

„Посебно је ово важно у условима када су у Сарајеву, под притиском западних сила, све чешћи случајеви кршења темељног постулата да међуетнички консензус око спољнополитичких питања нема алтернативу“, закључила је Захарова.

Подсетимо, председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да, с обзиром да се из Брисела испостављају увек нови и нејасни услови за пријем у ЕУ, сматра да БиХ треба да поднесе захтев за чланство у БРИКС-у.

„Верујем да би била примљена пре него у ЕУ. Наредних дана представници институција из Републике Српске послаће органима БиХ предлог да се размотри таква иницијатива“, поручио је Додик.

Извор: РТ