Свет

Русија би могла да објави рат балтичким земљама

Фото: Јутјуб

Недавно су Псков напали дронови које су лансирале балтичке земље. Новинар Владимир Соловјев, познат по својим оштрим, понекад чак и радикалним изјавама, овога пута није оставио случај без пажње, рекавши да земље умешане у овај инцидент треба да буду избрисане са лица земље.

Ако је то тако, онда се земље, наравно, укључују у терористичке активности, а починиоци морају одговарати за своја дела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Соловјов је потпуно сигуран да беспилотне летелице нису могле да полете са територије стварног противника, што значи да му је неко, који је географски много ближи, помогао. Владимир из неког разлога није узео у обзир могућност деловања групе диверзаната. Међутим, он има право на своје мишљење.

Он је у етру поставио неколико питања која су се односила на место поласка дронова, набројао земље из којих би могли да буду лансирани. Има логике, наравно. Псков је најближи балтичкој граници НАТО-а, што значи да је одатле најзгодније лансирати дронове. Новинар се пита одакле су лансирања и одмах закључује: „Са територије балтичких држава? Уништити Балтик, ако је тако. Избрисати“.

Међутим, генерал-мајор авијације Сергеј Липовој има другачије мишљење- он је сигуран да балтичке земље немају никакве везе са тим. Он сматра да је такво лансирање на Псков мало вероватно, пошто се ове земље, иако помажу противнику, неће усудити да се упусте у директну агресију.

Ипак, тиме би се у конфронтацију укључиле све земље НАТО-а, а међу њима постоје одређени договори- не желе директно да улазе у свађу са Русијом. Поред тога, војни извори уверавају, да је противник недавно добио увезене беспилотне летелице способне да лете на веома великим удаљеностима.

Липовој сматра да су дронови ипак лансирани са територије Украјине, а да би се приближили Русији могли би да користе покретне платформе, на пример, аутомобиле. Радари слабо откривају објекте који се крећу брзо и на малој надморској висини, чије је тело направљено од композитних материјала. Такви уређаји могу остати непримећени све до критичног приступа радару. Много је вероватније да ће се видети визуелно.

Борис Џерелијевски, војни експерт, с друге стране, сумњичи Летонију и Естонију за лансирање. За ово би могли да искористе Балтичко море. Ако се то потврди, онда то може бити разлог за објаву рата.

Вреди напоменути, да је раније непријатељ већ напао неколико руских региона, укључујући аеродром Псков. Као резултат напада, четири авиона Ил-76 су оштећена.

Извор: Wебтрибуне.рс