Регион

ЦЕЛА ЗЕМЉА У ЦРВЕНОМ: Издато упозорење, стиже хаос (ФОТО)

За већи део Словеније данас је издато црвено упозорење, због обилних киша, а највише проблема има општина Толмин у Башћанској грапи.

Према подацима Агенције за околину (Арсоа), реке Випава и Идријца се изливају, а Штаб цивилне заштите за северну Приморску јавља да је и Соча такође изразито висока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Општински штаб цивилне заштите северне Приморске у приправности је од јуче послеподне. Иако током ноћи није било озбиљних проблема због воде, ситуација се јутрос променила и вода сада, како јавља словеначка Н1 тв., надире на све стране.

Највише падавина до јутра је палу у северном Приморском, али и сада се стварају појаси јачих падавина. Хидролози предвиђају да ће реке на западу земље почети да расту, а у наредним сатима се очекује пораст водотока и у другим деловима земље.

Смањење падавина се очекује пред крај дана. Због високог нивоа мора у Пирани и Изоли су се огласиле сирене.

Као што је прогнозирано, море је почело да плави обалу већ у јутарњим сатима, а највећа плима тек се очекује. Пут према Пирани је затворен. Мештани су се већ припремили бране од врећа и дасака која би требало да спречи продор воде. Словеначка Н1 актуелну ситуацију у Пирани пореди са оном из 2019. када је збележен други највиши ниво мора у последњих 50 година.

Извор: Танјуг