Регион

СТИЖЕ НЕВРЕМЕ: Цео регион ће погодити обилне падавине и суперћелијске олује

Фото: Инстаграм принтскрин

ДАНАС се изнад севера Италије очекује формирање веома снажног циклона и он ће веома деловати на време у региону у петак.

Већ вечерас веома снажан облачни систем са севера Италије захватиће област северног Јадрана, Словенију, северозапад Хрватске и Истру и донети веома обилну кишу и снажне пљускове са грмљавином, наводи метеоролог Ђорђе Ђурић у најновијој временској прогнози.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекују се и снажне грмљавинске олује.

Током петка центар циклона премештаће се преко северног Јадрана и даље ка централној Европи и додатно ће ојачати, тако да ће се и падавине појачати.

Најобилније падавине очекују се на западу, југозападу, северу и северозападу Словеније, у Истри, на северу Далмације, у области Велебита и у области северног Јадрана.

У овим пределима очекује се да падне преко 100 литара кише по квадратном метру, локално и више, а на појединим локацијама и преко 200 литара, па се очекују поплаве и бујице.

Очекује се и опасност од снажних суперћелијских олуја са градом, уз веома интензивну грмљавину.

У области северног Јадрана постојаће опасност од морских пијавица.

Киша и пљускови са грмљавином прошириће се потом и на остатак Хрватске, БиХ, али и на Црну Гору. Ипак, на југу Далмације, у Херцеговини и на црногорском приморју и поред тога што се очекују обилнији пљускови и грмљавинске непогоде, оне неће бити тако изражене као у области северног Јадрана.

Под утицајем циклона, очекује се веома ветровито време, па ће дувати јак и олујни југозападни ветар, а на Јадрану ће олујно југо са ударима од 120 км/ч подизати вишеметарске таласе и плавити приобална подручја Далмације, Истре и словеначког приморја.

Дакле, за напоменута подручја од вечерас до суботе ујутро препоручује се огроман опрез због веома опасних временских (не)прилика, које поред тога што могу да изазву материјалну штету, могу бити потенцијално опасне и по људске животе.

Уз циклон, обилне падавине захватиће и већи део Мађарске и исток и југоисток Аустрије.

Током петка овај циклон својим центром премештаће се даље на североисток према централној Европи, а током дана донеће јаке и олујне ветрове и падавине и Србији, али у знатно блажем облику у односу на регион.

Срећом, циклон ће се веома брзо премештати на североисток, тако да се за викенд у региону очекује потпуна стабилизација времена.

Извор: Телеграф