Србија

КО СЕ НЕ ОДАЗОВЕ – ЗАТВОР: Ево шта вас чека након урученог војног позива

У јединицама Копнене војске и Команде за обуку у току је вишедневно оспособљавање војника и старешина из резервног састава Војске Србије.

Активност се реализује на основу годишњег плана позивања и обуке резервног састава и има за циљ обнову знања стечених током војног рока, упознавање са савременим начелима употребе јединица и оспособљавање за рад на средствима у наоружању Војске Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На обуци се тренутно налазе резервисти рода артиљерије, извиђачи, војни полицајци и резервни кадар логистичких служби. У складу са својим војноевиденционим специјалностима, они се у кабинетима и на полигонима оспособљавају за извршавање задатака рода, односно службе.

Осим тога, сви пролазе и опште садржаје из стројеве и физичке обуке и реализују програмска гађања из личног наоружања, објавило је Министарство одбране Србије.

Ко је све сад на војној вежби

Поједини војни обвезници провешће у октобру на војној вежби скоро месец и по дана! Из Врања и Лесковца су у јединице Војске Србије стигли већ 25. септембра и остаће до 22. октобра!

Позиви већ стижу, а неки су колико 2. октобра обукли униформу а у њима ће остајати чак и до 20. октобра. На том списку су становници Прокупља, Шапца, Ваљева, Панчева, Сомбора, Суботице, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Крушевца, Врања, Лесковца, Зајечара, Пирота, Бора, Пожаревца, Смедерева, Ниша, Сремске Митровице.

Од 9. октобра у униформама ће бити војни обвезници са територија београдских општина Вождовац, Чукарица, Нови Београд и Звездара, као и Смедерева и то до 13. октобра, а истог дана, тог 9. октобра, се на вежбу јављају становници Новог Сада, Зрењанина, Зајечара, Бора, Крагујевца, Краљева и Новог Пазара и остају до 20. октобра.

Ко се не одазове, затвор!

Према Закону о војној, радној и метријалној обавези, особе из резервног састава могу бити позване на вежбу највише до 90 дана у току једне године.

Новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или казном затвора до 60 дана казниће се за прекршај резервиста који се, без оправданог разлога не одазове позиву.

Обука резервног састава реализује се у циклусима током целе године, у складу са исказаним потребама јединица Војске Србије и одобреним средствима.

Њеном реализацијом унапређује се оспособљеност војника и старешина у резерви, а тиме и укупне способности Војске Србије за извршавање својих мисија и задатака.

Извор: Курир.рс