Русија

Ударно! Руско министарство одбране: „Разбијени су“ …

У рејону насеља Дњепровское у Херсонској области уништена је диверзантско-извиђачка група Оружаних снага Украјине.

Портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков је на редовном брифингу објаснио да су диверзанти покушавали чамцем да пређу на леву обалу реке Дњепар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол је додао да су у јужнодоњецком правцу јединице Оружаних снага Украјине безуспешно покушале да изврше контранапад како би повратиле изгубљене положаје код насеља Новомихајловка, Владимировка и Павловка.

Осим тога, украјинске снаге безуспешно су покушале да нападну јединице руских трупа у правцу насеља Новодаровка у Запорошкој области. Артиљеријским нападима и дејствима јуришних група украјинске снаге су заустављене и враћене на првобитне положаје. Током борби погинуло је и рањено више од 70 украјинских војника. Уништен је један тенк, два борбена возила пешадије и пет оклопних возила и пет аутомобила.

У купјанском правцу спречен је покушај украјинских снага да изврше напад у правцу насеља Куземовка у Луганској Народној Републици. Убијено је више од 35 украјинских војника, а уништена су два оклопна возила и четири пикапа.

У краснолиманском правцу украјинске снаге покушале су да изврше напад у правцу насеља Голиково и Червонопоповка у ЛНР. Руске снаге су потиснуле непријатеља, а у борбама је убијено више од 20 украјинских војника, док су три борбена возила пешадије и једно оклопно возило уништени.

Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија уништиле су командна места Оружаних снага Украјине у Харковској области, Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области, као и 54 артиљеријске јединице на ватреним положајима, људство и војна техника у 124 округа.

Осим тога, уништено је складиште наоружања и војне технике Оружаних снага Украјине у близини насеља Краматорск у Доњецкој Народној Републици.

Током контрабатеријске борбе у Харковској области, уништена су два вишецевна ракетна система украјинских снага „Ураган“, са којих је гранатирана Белгородска област.

У претходна 24 часа средства ПВО руских снага оборила су пет украјинских беспилотних летелица у ЛНР, ДНР и Херсонској области.

Осим тога, пресретнуто је 11 украјинских ракета испаљених из вишецевних ракетних система „Ураган“ и „Ољха“ у Харковској области и Доњецкој Народној Републици.

Од почетка специјалне војне операције уништено је укупно: 333 авиона, 177 хеликоптера, 2.543 беспилотне летелице, 388 противваздушних ракетних система, 6.743 тенка и других оклопних борбених возила, 901 борбено возило вишецевних ракетних система, 3.607 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 7.302 јединице специјалних војних возила.

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ.

Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“.

За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Sputnikportal.rs