Свет Србија

НАПАД ЈЕ ПОЧЕО! Украјина се дигла против Србије?

У бурној расправи која је јуче одржана у Парламентарној скупштини Савета Европе поново су се чули гласови против Србије.

Такође су се чуле и најаве да бисмо врло брзо могли да постанемо чланица Европске уније, те да је „само“ потребно да Београд призна независност тзв. Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овим позивима истакао се шеф Спољнополитичког одбора украјинског парламента Александар Мерешко, преноси Раша тудеј Балкан.

Мерешко је у свом говору у Парламентарној скупштини Савета Европе рекао да је ситуација на Косову узнемирујућа и да га подсећа на „почетак руске инвазије на Украјину 2014. године“.

Како истиче, начин на који се Србија меша у унутрашња питања тзв. Косова наликује руском, а и „образац понашања“ председника Србије Александра Вучића он пореди са руским председником Владимиром Путином.

„Русија уз помоћ својих проксија на Балкану покушава да испровоцира нов рат како би одвукла пажњу са руске агресије на Украјину“, тврди Мерешко.

Он нуди савет како да се то спречи. Како каже, поштовањем права на суверенитет свих балканских држава.

„Свака балканска држава, и оне које су настале као резултат геноцида који је над њима спроведен, заслужују да буду независне и заштићене од мешања у њихове послове. Неке државе на Балкану морају да престану да користе националне мањине у суседним земљама као политичко оруђе против ових држава“, опомиње Украјинац.

Мерешко отворено каже да би Србија могла да постане члан Европске уније само ако се одвоји од своје прошлости, тако што ће да „призна тзв. Косово де јуре“ и да се „прикључи Европској унији у санкцијама Русији“.

„Не верујем да Вучић има било какве илузије о обнављању могућности да преузме контролу над Косовом. За мене, то више изгледа као политичка игра у којој Вучић користи питање признања Косова“, каже овај представник Кијева.

Мерешко даље оцењује и да би признање тзв. Косова било „у најбољем интересу за српски народ“ и показало би да Србија заслужује да буде пуноправна чланица „европске заједнице демократије“.

Да ли све ово представља показатељ да је само питање дана када ће Кијев признати независност тзв. Косова, остаје да се види, закључује РТ.

Извор: РТ