Свет

ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Путин их изненадио

Излагање председника Русије Владимира Путина на Валдајском форуму изненадило је западне земље.
О томе, у свом чланку пише председник Савета Покрета „Друга Украјина“ Виктор Медведчук.

„Прво, нисмо очекивали овакав говор од њега. Запад је очекивао претње и гласне изјаве, али се испоставило да је све много озбиљније. Друго, западни информациони систем потпуно није навикнут да анализира нешто слично, јер је усмерен на емоционални утицај и брзу промену слике. А овде су представили не слику, већ цео политички систем који ће дуго одредити параметре савременог светског уређења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Треће, на Западу скоро да нема политичара способних да одговоре Путину на исти начин као што је он водио разговор. Тешко је замислити да би, на пример, Бајден, Шолц, Макрон или Урсула фон дер Лајен говорили оваквим језиком и дубоко улазили у такве појмове.

Западна политичка школа озбиљно је деградирала након завршетка Хладног рата. А одговор на Путинов говор ће се морати формулисати на неки начин, али западни политичари за сада нису успели да се изборе са овим задатком“, уверен је Медведчук.

Према његовим речима, „Путинов говор на Валдајском форуму отворио је нову страницу у светској политици“, а руски лидер „оправдано је захтевао правду“, не само за Русију, већ и за цео свет.

„Западу је јасно и гласно речено: стоп! Доста је пљачкати друге земље и цивилизације. Путин је одузео Западу мандат за пљачкање света, оправдао безвредност његових покушаја моралног надмоћства над другима, показао пљачкачку шему западног накупљања богатства. Сада се на највишем нивоу каже да западни политички и економски модели не доносе незападним земљама и народима ни благостање, ни мир, ни духовни развој.

Једноставно зато што је тај модел према тим земљама и народима неправедан, неморалан и понижава њихово достојанство. Путин је заступао цео незападни свет. Подржао је њихову аутентичност и јединственост, прогласио право на независни развој сваке земље, сваке цивилизације без обзира на Вашингтон, Лондон и Брисел. На крају крајева, све земље и народи захтевају фер однос према себи а не етикете које им Запад ставља пре него што их поново опљачка“, нагласио је политичар.

Он додаје да свет већ почиње да се креће ка разноликости, равноправној сарадњи и узајамном узимању интереса у обзир.

„Уверен сам да човечанство не иде ка распарчавању у конкурентске сегменте, не иде према новом блоковском сукобу, ма шта га мотивисало, не иде према безосећајном универзализму нове глобализације, већ напротив, свет се креће према синергији држава-цивилизација, великих простора, заједница које препознају себе управо таквима“.

„Ово звучи као прокламација нове ере“, закључује Медведчук.

Извор: Wебтрибуне.рс

Ознаке