Свет

НЕМАЧКА НА НОГАМА: Настала паника због једног потеза власти – РУСИ ЋЕ ИХ СПРЖИТИ

Становници града Гросенхајна у Немачкој противили су се изградњи фабрике за производњу муниције за Украјину, како не би изазвали гнев руског председника Владимира Путина, пише Њујорк тајмс .

Како се наводи у чланку, најпознатији немачки произвођач војне опреме и наоружања, Рајнметал, разматрао је могућност изградње новог погона за производњу муниције у Гросенхајну у Саксонији, како би задовољио „налет потражње“ из Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Становници града Гросенхајна, са популацијом од око 20 хиљада људи, имали су другачије мишљење о овом питању. Шеснаест од двадесет два члана градског већа потписало је писмо канцелару Олафу Шолцу позивајући га да блокира пројека

„Неки у Гросенхајну су страховали да ће фабрика наљутити руског председника Владимира Путина“, наводи се у публикацији.

Отпор у Гросенхајну, према ауторима чланка, указује на то да су Немци генерално забринути због обавеза које је Немачка преузела да наоружа Украјину.

„Многи Немци још увек имају дубоку аверзију према рату и потрошњи на одбрану код куће, а њихова нацистичка прошлост их чини неспремним да улажу у војну сферу. Поглед из Берлина је једно, а политичка реалност на терену је друга“, пише Њујорк тајмс.

Према речима Себастијана Фишера, члана законодавне скупштине државе Саксоније, чије речи цитира издање, Немци, посебно становници бивше ДДР, желе да живе у миру са Русијом, и прилично им је тешко објаснити зашто Немачка треба да брани Украјину.

Русија је претходно послала ноту земљама НАТО -а због испоруке оружја Украјини. Министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију, да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, „укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особље… територије Велике Британије , Немачке, Италије и других земаља“.

Извор: Информер