Издвајамо Православље

ОБАВЕЗНО ВЕЧЕРАС ПРЕД СПАВАЊЕ УРАДИТЕ ОВО 3 ПУТА: Речи упућене СВЕТОЈ ПЕТКИ ће отерати сав страх, болест и сиромаштво

Српска православна црква и њени верници у четвртак, 27. октобра, славе празник посвећен Светој Петки – Преподобној мати Параскеви, која је била заштитница жена, сиромашних и болесних.

Дан пред овај велики дан, требало би одмах после вечере отићи на спавање. Обавезно се треба три пут прекрстити, па изговорити молитву: „Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!

Овако се обично моли само домаћин, а жене и деца се само три пута прекрсте. После молитве се спава. Глава се увек током спавања окреће истоку, јер се тако ваља. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну, јер се тако ваља.

Где има деце, соба се окади тамјаном, да се деца не би у сну плашила.

Занимљиво је да уколико на селу око вечере запевају петлови, једна од жена узме мало вуне, баци је у ватру и три пута викне:“Ви сте криви, ми нисмо, на вас болест, на нас здравље!

Ове петлове људи на селу зову „кривци“. Верује се да кад они кукурикањем најављују болест или нечију смрт.

 

Извор: Kurir.rs