Свет

ПОЧЕЛО ЈЕ! ВОЈНЕ ВЛАСТИ ПРИЗНАЛЕ, ПАДАЈУ УПОРИШТА: Док се Запад бави Израелом, Русија опкољава кључне градове у Украјини!

Руске снаге напредују са обе стране на Авдејевку, а велики број украјинских упоришта је уништен, рекао је за РИА Новости шеф ДНР Денис Пушилин.

– У Авдејевки напредује се са обе стране, заправо, као што сада видимо, формира се нека врста џепа. Прилично велики број непријатељских упоришта је већ уништен, складишта се налазе и у насељеним местима и у коксари Авдејевски. Из праваца из којих напредујемо, из северног и јужног правца, ту и тамо долази до консолидације на новим позицијама, а има помака и на поново заузетим позицијама- рекао је Пушилин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф ДНР-а је рекао да је потреба за ослобађањем насеља већ дуго постојала.

– Претежно из ње и околине пуца се на Доњецк , посебно на Кујбишевску и Кировску област… Потреба је већ дуго постојала, а сада се предузимају одређени кораци и акције од стране Оружаних снага Руске Федерације према томе – рекао је Пушилин.

Да се око Авдејевке већ неколико дана воде жестоке борбе, потврдио је и украјински начелник војне управе града Виталиј Барабаш у интервјуу листу Политико.

– Ситуација је тешка. Жестоке борбе се воде већ други дан – рекао је он.

Према писању публикације, украјинска војска је изгубила положаје на северној периферији града, али наставља да држи кључне тачке директно унутар граница насеља.

Барабаш је признао да би Авдејевка могла бити опкољена, али је напоменуо да је таква претња постојала и током прошле године.

Припадник једне од јединица Оружаних снага Украјине која се налази на подручју овог града, рекао је на ТВ каналу Кијев 24 да је одлучујућа битка за Авдејевку већ почела.

Раније је посланик Врховне раде Украјине Алексеј Гончаренко назвао ситуацију у Авдејевки веома тешком и позвао на хитно слање свих снага тамо.

Јан Гагин , саветник шефа ДНР Дениса Пушилина , рекао је за РИА Новости да се руска војска приближила граници села Бердичи северозападно од Авдејевке, чија би контрола омогућила блокаду путева снабдевања авдејевске групе Оружаних снага Украјине.

Авдејевка је северно предграђе Доњецка, које су украјинске снаге безбедности за седам година претвориле у моћно утврђено подручје.

Руско Министарство одбране саопштило је данас о побољшању положаја Оружаних снага на Доњецком правцу дуж предњег руба града. Према подацима одељења, непријатељ је изгубио око 330 убијених и рањених људи.

Извор: Информер