Свет

ПОЧЕТАК КРАЈА! ПУТИН ИХ ИЗНЕНАДИО: Велики маневар Русије усред рата у Израелу бацио Украјину на колена!

Док је свет усредсређен на рат између Израела и Хамаса, Русија је покренула жестоку офанзиву на истоку Украјине, истовремено покушавајући да опколи град Авдејевку код Доњецка и нападајући област око раније заузетих градова Купјанска и Лимана.

Ојачане позиције Москве и поновни напади на ове стратешке тачке на источном фронту приморавају Украјину да брани делове територије који су месецима били окупирани након руског напада у фебруару 2022. године, а затим ослобођени пре око годину дана, пише „Вашингтон пост“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најжешће борбе воде се код Купјанска, града који се налази на реци Оскил, само 40 километара од границе са Русијом. Украјински команданти и званичници стационирани дуж источног фронта рекли су да је Русија значајно ојачала своје снаге последњих недеља стварањем нових, свежих бригада – укључујући елитне снаге и јединице З-Олује састављене од затвореника.

„Ситуација се значајно погоршала“

Командант копнених снага Украјине, генерал Олександр Сирски, рекао је да се ситуација “значајно погоршала” и да Русија има за циљ да опколи Купјанск и дође до реке која протиче кроз град. У суботу је центром Купјанска непрестано одјекивала артиљеријска ватра.

Град и околина су бомбардовани готово непрекидно откако су украјинске трупе повратиле Купјанск у муњевитој контраофанзиви у септембру 2022. Од тада је било само маргиналних померања у територијалној контроли.

У августу је Украјина наредила евакуацију великих размера. Осим оближњег бомбардовања, град је сада сабласно тих, његова главна улица и административне зграде су у рушевинама.

Жења, 28-годишњи војник који се бори у Синкивки, селу североисточно од Купјанска, описао је битке последњих дана као “луде” и рекао да Руси нападају украјинске положаје са огромном количином муниције.

– Овде су дефинитивно довели још тенкова, њихова артиљерија готово непрекидно пуца. Они се боре баш као и током Другог светског рата. Шаљу своје људе као комаде меса, изнова и изнова – каже Жења.

Жења је рекао да су украјинске снаге биле у стању да одрже линију, али изгледа да су Руси научили из прошлих грешака, проучавајући и користећи локални терен и постепено побољшавајући своју тактику. Каже да користе све штп могу од наоружања.

„Има места где имамо проблема, па се пробијају. Овде шаљу толике снаге да их је тешко обуздати. Пуцају из свега што имају. Улазе са својим тенковима из више праваца, онда лете хеликоптери изнад главе“, додаје он.

Купјанск се бори за опстанак

Купјанск је град који се бори за опстанак. Становници који су одлучили да остану у граду страхују од поновне окупације.

Такође је велика сумња у колаборационисте и оне који још увек гаје проруска осећања. Украјински војни обавештајци и војници јединица које се боре у тој области не показују видљиво свој чин док су у Купјанску, а локални званичници из безбедносних разлога живе ван центра града.

Плакат на улазу у Купјанск позива људе да позову број и пријаве информације о „издајницима Украјине“. У обавештајном меморандуму објављеном на друштвеној мрежи „X“, британско Министарство одбране је написало да је Москва посљедњих мјесеци изградила борбене способности на правцу Купјанск-Лиман, али је до сада остварила врло ограничене добитке.

– Украјинске снаге одржавају значајно одбрамбено присуство дуж ове линије и мало је вероватно да ће руске копнене снаге постићи велики оперативни продор – наводи се у меморандуму и додаје да Русија жели да напредује до реке Оскил и створи тампон зону око украјинског Луганска. регион, који је у великој мери окупиран.

Значајан напад на Авдејевку

Раније овог месеца, Москва је такође покренула значајну офанзиву на Авдејевку, која се налази пет километара северно од града Доњецка у окупираној источној Украјини. Авдејевка је мета откако је Русија почела да потпирује рат у источном региону Донбаса 2014.

Као резултат тога, то је једна од најбоље утврђених локација на линији фронта. Током протекле деценије, руске снаге су више пута покушавале да опколе град, посебно у жестокој борби 2017.

Начелник војне управе Авдејевке Виталиј Барабаш каже да је нови напад „без преседана“. Русија је распоредила више војника и опреме него икада раније током деценија борби.

– Максимална количина коришћене опреме 2014, 2015, па и 2017, када су покушали да уђу у Авдејевку, била је око 20-30 комада. Чак и на почетку инвазије, ако се не варам, не више од 30-. Коришћено је 35 комада, али су 10. октобра послали око 100 борбених возила и око 2.000 људи. Од тада, Русија немилосрдно бомбардује град и његова предграђа авијацијом и артиљеријом, пре кратког дводневног затишја за прегруписавање. Напади су поново почели 19. октобра. Од почетка ове године није било оваквог напада ни у једном правцу на првој линији фронта. Уколико Русија заузме Авдејевку, због њеног стратешког положаја, могао би да се сруши велики део фронта који се протеже око 50 километара од Торечког до Маријинк – рекао је Барабаш.

Према украјинским војним обавештајним службама, рекао је Барабаш, руске снаге су под притиском Москве да заузму цео регион Доњецка до краја године, што је амбициозан и вероватно нереалан циљ. Проратни руски војни блогери признају да се обе стране суочавају са огромним изазовима у бици за Авдејевку.

– Борбе у Авдејевки и у правцу Доњецка не само да су горуће него и горуће. Током протекле недеље руске снаге су постигле одређене успехе, али је било и ризика. Њихова артиљерија на целом Доњецком фронту је веома моћна. Ово ствара велике потешкоће за кретање руске оклопне технике и пешадије – објавио је угледни блог „ВарГонзо“ на Телеграму.

Украјина у офанзиви

Други истакнути руски ратни блогер, „Рибар“, пише да је велики број трупа у тој области, укопаних на утврђеним положајима, отежавао вођење „маневарског ратовања“ и често је резултирао фронталним нападима. „Резултат свега овога је позициона пат позиција“, написао је Рибар у анализи објављеној у недељу.

Али другде на фронту, Украјина је активно у офанзиви, напредујући кроз мање, муњевито брзе пешадијске нападе и мукотрпно заузимајући једну по једну руску позицију. Ови изненадни напади, рекли су команданти, били су осмишљени да изврше притисак на Русе, одврате им пажњу и приморају их да се прегрупишу, потенцијално стварајући слабе тачке на другим местима на фронту кроз које Украјина може да се пробије.

Извор: Информер