Србија

ПОЧИЊЕ ЗИМСКО РАЧУНАЊЕ ВРЕМЕНА! СПАВАЋЕМО САТ ДУЖЕ: Једну ствар данас треба да урадите најкасније до 19.20 сати

Фото: Pixabay.com

Ако се у недељу ујутру пробудите раздражљивији него иначе немојте се чудити, почиње зимско рачунање времена. У ноћи између 28. и 29. октобра у 3 сата ујутро, наше часовнике померићемо за један сат уназад, премда ћемо спавати дуже, многима ова промена неће пријати.

Иако померање часовника највише утиче на метеропате и хроничне болеснике, нема сумње да ће и они којима баш ништа не фали осетити ову промену на својој кожи. Расејаност, поспаност, умор и бол у глави само су неке од тегоба који ће утицати на ваш организам, који ће због новонастале промене свакако бити под стресом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Докторка Љиљана Велков, професор анатомије и физиологије, истиче да се, поготово у задње време, све више људи жали на нагле промене времена, али и померање часовника, те да је веома важно имати квалитетан сан како би се организам опоравио.

– Викендом се сат помера из неколико разлога, али онај најважнији је привикавање. У недељу је најбоље да легнете мало раније како бисте се пробудили на време и добро се одморили. Померање сата је неминовно, а ми смо навикли на то, иако нам првих неколико дана не прија. Многим људима смета и потребно је време како би се навикли. Попијте кафу, узимајте течности довољно, доручкујте на време, једите воће, поврће, фиизички се крећите током дана и онда ће вам бити лакше увече да заспите, а сутрадан и да се лакше пробудите. Да би се организам навикао потребно је неколико дана, ипак сваки организам је прича за себе, па тако код некога може то привикавање трајати и мало дуже – објашњава др Велков.

С обзиром на то да ће дан сада бити краћи, а ноћ дужа и хладнија, неће више бити толико сунца, па ће и то бити још један важан фактор који ће утицати на грађане, а многи ће се осећати раздражљиво, безвољно, неки чак и депресивно.

– Ово ће можда највише погодити оне који раде, док заврше са послом већ ће пасти мрак, а они неће имати прилику да виде дневну светлост. Све то утиче неповољно на биоритам човека, али и његову психу, зато је веома важно наћи баланс, али и начин да се организам опорави и допуни своје батерије – истичу стручњаци.

Недовљно сна утиче на имунитет

А како расположење неретко зависи од времена, нарочито када наступи јесен могућа је појава и „зимске депресије“ чији је један од симптома теже успављивање, а према речима лекара, недовољно сна утиче и на имунитет, али и на комплетно функционисање, а сваки стрес изазива напетост.

– Стрес је неопходно смањити, а смањићете га ако сте током дана физички активни, ако се здраво храните, не прескачите терапију ако имате неки хроничну болест… Боравак на отвореном, лагана шетња пре спавања ће вам у томе помоћи, ветрите просторије такође. Оно што се никако не препоручује је касна вечера, њу би најкасније требало обавити до 19:20, минимум два сата пре спавања. Ако се само мало потрудите и окренете ка здравим навикама, неће бити проблема – објашњава др Велков.

Избацивање из равнотеже

Свако овакво померање је избацивање из равнотеже, из уобичајеног ритма на који је наш организам навикнут, зато је неминовно да се услед померања сата пробудимо другачији.

– Имамо одређене хормоне који нас штите, то су хормони сна и они нас припреме за одмор и рад у току дана. Зато је потребно време адаптације на ову промену. Што је особа млађа брже ће се адаптирати, али промену ове врсте сви осете. Неко само прве седмице, а неко и две до три недеље касније – кажу стручњаци.

Како се што брже прилагодити?

Како стручњаци истичу, оне особе које знају да им тешко пада прилагођавање на зимско рачунање времена треба недељу дана, до две, да почну да се припремају. Важно је да свака особа прилагоди свој ритам живота, тј. дневну рутину, новим околностима.

– Саветује се да се што више шета током дана, да се и то мало дневног светла искористи на што бољи начин, погтово они старији. Такође, пожељно је укључити и што више физичке активности.

Извор: Курир.рс/Телеграф

Ознаке