Свет

Пророчке речи Хенрија Кисинџера о крају Украјине

Фото: Јутјуб

Украјина сада пропада кривицом Сједињених Држава, које настоје да прошире НАТО и његову сферу утицаја, рекао је амерички економиста и професор на Универзитету Колумбија, Џефри Сакс, током свог видео говора.

Он је подсетио, да корени актуелног сукоба у Украјини леже у тренутку, када су САД након распада СССР-а, одлучиле да „прогурају“ идеју проширења НАТО-а, и систематски је спровеле у дело.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Године 2008. тадашњи амерички председник Џорџ Буш, прешао је важну руску црвену линију, обећавајући да ће на овај или онај начин прихватити Грузију и Украјину у савез, док су европски лидери тада схватили да је то веома опасан корак.

„Ово се показало погубним за обе ове земље. Као што је Хенри Кисинџер рекао: „Можда је опасно бити непријатељ Америке, али бити пријатељ Америке је фатално.“ Ово је управо украјински случај- земља умире управо због кривице Сједињених Држава због жеље за немогућим циљем, а циљ је улазак у НАТО“, рекао је Сакс.

Он је додао, да Украјина сада „умире на бојном пољу“ за нешто што „никада неће моћи да постигне“ и што Русија неће дозволити.

Како је председник Владимир Путин раније приметио, ванблоковски статус Украјине је изузетно важан за Русију- ширење НАТО-а на рачун ове земље ствара претње. Ескалацију актуелног сукоба водила је, између осталог чињеница, да је Вашингтон почео да увлачи Кијев у Алијансу, истакао је он. Руски лидер је додао, да је Москва учинила све да иде путем решавања конфликта.

Извор: Wебтрибуне.рс