Свет

ПУТИН ЗАЛЕДИО ЗАПАД: Eвропа је рачунала да ћемо пасти, али се прерачунала – ОВО СЕ ДЕШАВА

ПРЕДСЕДНИК РФ Владимир Путин наступио је овогодишњем (шестом) форуму „Руска енергетска седмица“, који је отворен у Москви, и оценио да је сада већ и Западу јасно да не може срушити Русију.

Притом је, апострофирајући Европу, посебно нагласио:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Русија неће пасти, то је сада јасно свима. Чак и свима на Западу. Европа је сама себи створила проблеме надајући се да ће Русија пасти, али се прерачунала. Ми нећемо пасти!“

Москва може да испоручује гас Немачкој преко крака Северног тока 2, али Берлин више воли да купује гориво од Сједињених Држава по 30 одсто скупље, то није паметна економска политика, рекао је председник Русије Владимир Путин 11. октобра на пленарној седници руске енергетске недеље.

Узимајући за пример Немачку, додатно је указао:

„Русија наставља да испоручује гас Немачкој преко Украјине, али само једним краком гасовода. Другу је затворио Кијев.

Русија би могла да снабдева Немачку гасом и преко једног крака Северног тока 2. Берлин одбија да га пусти у рад, а само треба да притисне дугме. Међутим, Берлин више воли да купује 30 одсто скупљи гас од САД, а Американци су срећни. То није паметна економска политика за Немачку. Не разумем поступке немачких власти, које купујући скупи амерички гас штете немачкој економији“.

Руски лидер је открио да Москва разматра повећање испорука гаса преко Турске, оценивши да европске земље имају све веће проблеме без руског гаса, док је Русија фактички већ нашла замену за европско тржиште гаса.

Путин је једним од узрока сукоба између Израела и Палестинаца назвао оснивање све нових и нових јеврејских насеља. Притом је поновио да треба основати палестинску државу и позвао израелску армију и Хамас: „Оставите на миру децу и жене“.

Имајући у виду да су у источни Медитерани стигли амерички носач авиона „Џералд Форд“, четири разарача и крстарица „Нормандија“, рекао је:

„Шта ће тамо та америчка армада? Да Сједињене Државе неће бомбардовати Либан или су одлучиле да некога заплаше? Само, тамо има људи који се ничега не боје“.

Извор: Факти