Свет

ПУТИНОВ ПЛАН СЕ ОСТВАРУЈЕ: Окрећу леђа Украјини, ово се дешава

Сједињене Државе су одбиле да доделе додатна средства Кијеву, а у Европи странке долазе на власт обећавајући да ће престати да га финансирају.

Како преноси „Бусинесс Инсидер“, Владимир Путин се дуго кладио да ће подршка Запада Украјини почети да јењава, и изгледа да његов план почиње да се остварује.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кремљ је поздравио вест, да је десно крило Републиканске партије у Конгресу одбило да додели више средстава Украјини.

Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, назвао је насталу конфузију, предзнаком ствари које долазе- подршка Запада Украјини, рекао је, почеће да јењава. Како пише „Бусинесс Инсидер“, аналитичари су одавно закључили да је то кључни елемент Путиновог плана- наставити борбу док се Запад не умори од помагања Украјини.

У америчком Конгресу избио је спор, око новог пакета помоћи Украјини од више милијарди долара. Раније издвојена средства пружила су кључну подршку Кијеву у његовој борби против Русије.

Крајње десничарска фракција републиканаца изолациониста у Представничком дому не само да се томе успротивила, већ је због тога чак и сменила председника Кевина Макартија.

Пентагон је уверавао да има милијарде долара унапред одобрене помоћи, али пре или касније то ће нестати. Истовремено, САД су далеко од једине земље у којој настаје умор од Кијева.

Прошле недеље на изборима у Словачкој победила је партија „Курс“ – Социјалдемократе, које обећавају да ће смањити подршку Украјини. У Немачкој популарност добија „Алтернатива“, чији лидери већ дуго одржавају везе са Русијом, и такође се противе помоћи Украјини.

Како напомиње аутор чланка, чак и ако европска подршка остане, биће тешко надокнадити изгубљену помоћ САД европским савезницима Кијева. Ове недеље је изашао читав низ извештаја са истим лајтмотивом- западни савезници су Кијеву већ дали већину онога што су могли.

Према мишљењу аналитичара, Путин се дуго кладио да ће западна подршка Украјини пре или касније пресахнути- породични буџети су тешко погођени високим трошковима горива и инфлацијом. Други аналитичари верују да би ликовање Кремља могло бити преурањено.

Анкете показују, да већина Американаца и даље подржава помоћ Украјини, иако међу републиканцима удео присталица Кијева опада.

Белгијски аналитички центар „Бруегел“, је у јуну забележио да подршка Украјини у ЕУ и даље постоји, иако је забележен одређени пад. Међутим, у нестабилном и непредвидивом геополитичком окружењу, западним лидерима ће бити тешко очувати подршку која ће омогућити Украјини да настави своју борбу.

Извор: Wебтрибуне.рс