Русија

ЗАПАД БИ ОВАЈ СНИМАК НАВАЉНОГ СПАЛИО: На мрежама се масовно дели, погледајте зашто (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Након смрти руског активисте Алексеја Наваљног мрежама кружи шокантан снимак из Москве од пре 13 година.

Наиме, Наваљни се 4. новембра 2011. године у Москви, како је и сам тада рекао, четврту годину заредом придружио „Руском маршу“ – демонстрацијама руских националиста и супрематиста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак је одржао и говор у којем је позвао окупљене да се супротставе „партији преваранта и лопова“. Руски медији наводе и да је тражио да се народима са Кавказа у РФ одузме руско држављанство.

Наваљни касније није више одлазио на скупове руских националиста, али је овај видео остао као сведочанство његових екстремних ставова на које су западни ментори „зажмурили“ видећи га као једину, додуше пропалу шансу, да пољуљају владавину Владимира Путина.

„Руски марш“ је назив за годишње маршеве и митинге руских националистичких организација и покрета, од којих су многи неонацистички у градовима Русије и других земаља постсовјетског простора. Одржавају се на руски национални празник Дан народног јединства, 4. новембра. „Руски марш“ је последњих година у Москви забрањен, а покушаји окупљања присталица овог покрета завршавају се хапшењима.

Подсетимо, у петак 16. фебруара Канцеларија Федералне казнено-поправне службе Русије за Јамало-Ненецки аутономни округ саопштила је да је преминуо руски опозиционар Алексеј Наваљни, који је тамо служио затворску казну.

– Дана 16. фебруара 2024. године, у поправној колонији број 3, осуђеник А.А. Наваљни се после шетње осећао лоше и скоро одмах изгубио свест – наведено је у саопштењу на сајту затворске установе.

Додаје се да су медицински радници установе одмах стигли и да је „позвана хитна помоћ“.
– Урађене су све неопходне реанимације, али нису дале позитивне резултате. Лекари Хитне помоћи су констатовали смрт осуђеног. Узроци смрти се утврђују – навели су у саопштењу Федералне службе за извршење кривичних санкција.

Извор: Ало