Србија

СТИЖУ ПОЗИВИ ЗА ВОЈНЕ ВЕЖБЕ: Нека се спреме из ових градова у Србији! Са две београдске општине биће позвани 3 пута

Поједини војни обвезници провешће у октобру на војној вежби скорон и по месец дана! Из Врања и Лесковца су у јединице Војске Србије стигли већ 25. септембра и остаће до 22. октобра!

Позиви већ стижу, а неки су колико 2. октобра обукли униформу а у њима ће остајати чак и до 20. октобра. На том списку су становници Прокупља, Шапца, Ваљева, Панчева, Сомбора, Суботице, Кикинде, Зрењанина, Новог Сада, Крушевца, Врања, Лесковца, Зајечара, Пирота, Бора, Пожаревца, Смедерева, Ниша, Сремске Митровице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 9. октобра у униформама ће бити војни обвезници са територија београдских општина Вождовац, Чукарица, Нови Београд и Звездара, као и Смедерева и то до 13. октобра, а истог дана, тог 9. октобра, се на вежбу јављају становници Новог Сада, Зрењанина, Зајечара, Бора, Крагујевца, Краљева и Новог Пазара и остају до 20. октобра.

КО СЕ НЕ ОДАЗОВЕ – ЗАТВОР!

Према Закону о војној, радној и метријалној обавези, особе из резервног састава могу бити позване на вежбу највише до 90 дана у току једне године.

Новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или казном затвора до 60 дана казниће се за прекршај резервиста који се, без оправданог разлога не одазове позиву.

И то није све. Са београдских општина Вождовац и Чукарица поново долазе на ред 16. октобра, као и из Суботице, Сомбора, Крагујевца, Пожаревца, Јагодине и Смедерева и на вежби ће бити до 27. октобра. Истог датума се јављају и војни обвезници из Пирота, Бора и Зајечара с тим што они остају до 30. октобра.

И Нови Сад качи још једна смена и то од 18. до 27. октобра, па Ниш и Шабац од 23. до 27. октобра, по трећи пут Чукарица Вождовац, а тада и Звездара, Нови Сад и Ниш и то од 25. до 29. октобра.

НОВЧАНА НАКНАДА ЗА СВЕ

Резервистима у радном односу током обуке припада накнада зараде у висини њихове просечне зараде у претходних 12 месеци пре позивања.

Особама у резервном саставу које самостално обављају делатност, током обуке припада накнада у висини основице од које плаћа допринос за обавезно социјално осигурање.

Лицу у резервном саставу које није осигурано по основу запослења или обављања самосталне делатности, осигуранику пољопривреднику, као и лицу у резервном саставу, које прима пензију или новчану накнаду због привремене незапослености, за време вршења службе у резервном саставу, односно обуке ради које је позвано, припада новчана накнада у износу који пропише Влада.

У међувремену се одржавају и једнодневне војне вежбе, а појединци ће по утврђеним терминима добијати и нове распореде. О свим додатним информацијама можете се информисати на сајту Министарства одбране.

Извор: Курир.рс