Свет

СТРАШНО УПОЗОРЕЊЕ: Имате 24 сата

Фото: Х принтскрин

Израелска војска (ИДФ) обавестила је УН да би целокупно палестинско становништво севера Газе, требало да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата.

То је саопштио је портпарол УН, и додао да би то значило да се око 1,1 милион људи пресели у јужни део.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење ИДФ-а односи се и на особље Уједињених нација и оне који су смештени у објектима УН на северу Газе, преноси „Тајмс оф Израел“.

„Уједињене нације сматрају немогућим да се таква акција спроведе без разорних хуманитарних последица. УН снажно апелују да се свака таква наредба, ако буде потврђена, повуче како би се избегло оно што би могло од трагедије да прерасте у катастрофалну ситуацију“, наводи портпарол УН.

Он је додао да су упозорење тимовима УН на терену доставили њихови официри за везу у ИДФ-у.

Израел је већ искључио доток воде, струје и гаса у Појас Газе, а ново упозорење ИДФ-а могла би да укаже на то да је израелска војска спремна за копнену инвазију, наводи Тајмс оф Израел.

Амбасадор Израела при Уједињеним нацијама Гилад Ердан критиковао је УН због њихове реакције на упозорење израелске војске.

„Одговор УН на рано упозорење Израела становницима Газе је срамота. УН су дуги низ година затварале очи пред наоружавањем Хамаса и његовом употребом цивилног становништва и цивилне инфраструктуре у Појасу Газе за убиства и складиштење његовог оружја“, рекао је Ердан.

Додао је да би било боље да се УН усредсреде на враћање заробљеника, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку праву Израела да се брани.

ИДФ грађанима Газе: Напустите град, не прилазите огради с Израелом

Портпарол Израелских одбрамбених снага Џонатан Конрикус прочитао је саопштење у којем војска позива становнике севера Газе да напусте то подручје и даје им инструкције у вези с тим.

„Терористичка организација Хамас је започела рат против Израела и Газа је област где се воде војне операције. Ова евакуација је због ваше безбедности. Моћи ћете да се вратите у Газу тек након што буде објављено да је то дозвољено“, наводи се у објави војске.

Становници се упозоравају да не прилазе области где је безбедносна ограда са Израелом и обавештавају се да се „терористи Хамаса крију у Гази, у тунелима, испод кућа и у зградама где живе невини цивили које користе као живи штит“.

Истиче се да ће у наредним данима, ИДФ наставити са операцијама у Гази са значајном снагом и потрудиће се да избегне цивилне жртве.

Гутереш тражи појашњење

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш затражио је појашњење од израелског амбасадора при УН Гилада Ердана након што је израелска војска (ИДФ) издала наређење да целокупно становништво севера Газе, око 1,1 милион људи, напусти ту област и пресели се у јужни део Газе.

Гутереш је у најмање два телефонска позива, након наредбе ИДФ-а, затражио појашњење о томе на који начин би евакуација могла да се спроведе у дело ако су УН саопштиле да је „немогуће такве акције спровести без разорних хуманитарних последица“, преноси ЦНН.

Ердан је у изјави за америчку телевизију одговор УН назвао „срамним“ и додао да УН треба да се фокусирају на враћење талаца, осуду палестинске милитантне групе Хамас и подршку подршку праву Израела да се брани.

Према писању израелских медија, наређење ИДФ-а могло би да значи да је војска спремна за копнену инвазију на Појас Газе, међутим израелска војска засад није потврдила да ће до тога доћи.

Агенција УН за палестинске избеглице преместила оперативни центар на југ Газе

Агенција Уједињених нација за палестинске избеглице (УНРWА) саопштила је данас да је преместила свој оперативни центар и особље на југ Газе, након што је израелска војска саопштила да целокупно становништво севера Појаса Газе, око 1,1 милион људи, треба да се пресели у јужни део те области у року од 24 сата.

„УНРWА је преместила свој централни оперативни центар и међународно особље на југ како би наставила своје хуманитарне операције и подршку свом особљу и палестинским избеглицама у Гази“, наводи се у објави на друштвеној мрежи X (Твитер).

Из Агенције УН су позвали израелске власти да заштите све цивиле који се налазе у склоништима УНРWА, што укључује и школе.

„Школе УН и сва друга склоништа УН су објекти Уједињених нација. Ти објекти морају да буду заштићени у сваком тренутку и, у складу са међународним правом, никада не смеју да буду нападнути“, истиче се у објави УНРWА.

Према подацима УН више од 200.000 људи је у склоништина те агенције УН.

Извор: Б92/Тајмс оф Израел