Издвајамо Православље

„У СНУ МИ СЕ ЈАВИЛА СВЕТА ПЕТКА!“ Свештеник Предраг Поповић сањао светитељку, овај ЗНАК је од ГОСПОДА

Фото: Јутјуб

Према народном веровању, Света Петка се верницима често јавља у сну из два разлога: како би пружила утеху и донела добре вести или као вид упозорења да правимо грешке.

Међутим, прева сведочењу оца Предрага Поповића коме је Света Петка дошла у сан, знаћете да је ово знак од Бога само ако се у сну појави и знак крста.

– Имао сам прилику да разговарам са Светом Петком и да је видим, што је оставило на мене дубок траг. У то време сам био вероучитељ, живео сам у Врњачкој Бањи, а моја супруга је била трудна са Теодором. Ујутру је требало да идемо на литургију. Те ноћи сам сањао призор, позадине није било, само светло, а једна монахиња је мазила, љубила и тешила моју трудну супругу. Отац Герасим ми је рекао да се сан не тумачи уколико у њему нема знак крста, јер сам ђаво може да узме облик светитеља, али крст не може. Прилазим јој и она мене. Питао сам је: „Ко сте ви“, она одговара, „Ја са мати Параскева“, Имате ли ви крст“ – питао сам је.

– Она помера одору, а испод ње крст од ораховине. Ја сам се повукао, а она је наставила да теши моју супругу. Кренули смо у цркву ујутру, када сам се пробудио, отишао сам у олтар где сам помагао и погледао сам да ли је неко устао да моја супруга седне. Погледам и видим Ивана седи, а поред ње монахиња у црном и мази је и љуби је и грли је, баш као у мом сну. Завршава се литургија, Ивана прилази са овом монахињом и каже: „Ово је мати Параскева из манастира Свете Петке код Шапца.“ Ја јој каже шта се догодило претходне вечери, а она се окрене мојој супрузи и каже јој: „Душо, не брини тебе је мати Параскева узела под заштиту, биће све у реду и породићеш се без проблема.“ – испричао је отац Поповић.

– Овај сан за мене је био потврда да је муж глава и да обоје треба да знамо за то, Господ се открива и мени и њој, то је брак, двоје као једно тело, мени се Господ јавио у сну, а њој на јави – објаснио је отац Поповић.

Сматра се да је Света Петка празник жена, па се овој светици обраћају жене свих вера и нација. Свету Петку многи сматрају за заштитницу, а верује се да посебно штити и помаже женама, деци и старим особама. Верници јој се обраћају молитвом, посебно жене, како би им помогла у животним невољама.

Препорука је да се на овај дан, суздржите од кућних послова, запалите тамјан, окадите кућу и помолите се. Дан Свете Петке није само хришћански празник, већ и крсна слава многих православних верника у Србији који сматрају да је ова светитељка заштитница њиховог дома.

Света Петка је рођена у граду Епивату, код Калитракије у Малој Азији крајем 10. века, потицала је из имућне и побожне породице, а према неким изворима пореклом је Српкиња. Замонашила се после смрти родитеља у цркви Свете Софије у Цариграду, а после тога је провела године у пустињи у посту, молитви и усамљеничком животу. према предању, у сну јој се јавио анђео и упутио је у отаџбину да шири веру Христову.

Њене мошти су преношене много пута, а на молбу кнегиње Милице, почивале су и у Београду. Данас се у капели Свете Петке налази само њен мали прст.

Извор: Srbija Danas

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031