Свет

УЗБУНА У САД: Рат у Украјини разоткрио највећу заблуду о НАТО

Џо Бајден (фото:ЈуТјуб)

Неспособност Оружаних снага Украјине да постигну напредак на фронту и ефикасно искористе помоћ Запада говори о слабости НАТО тактике у савременим ратовима, ово мишљење је изнео војни експерт Мајкл Пек у чланку за Бусинесс Инсидер .

– Украјински сценарио може бити наговештај онога што би се могло догодити ако армије НАТО- а буду присиљене да се боре без довољне ваздушне подршке и логистике – наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према Пеку, критичари примећују неспособност западних војски да прилагоде своју војну тактику свету који се мења, што се, посебно, манифестује у употреби застарелих метода пробијања минских поља, које не доносе резултате украјинској војсци у контраофанзиви.

– Иза свега овога крије се дубља забринутост: Запад се припрема за погрешан рат, ослањајући се на две деценије борбе против побуњеника и терориста. Пентагон је закаснио да схвати да је његов фокус на борбу против побуњеника довео до атрофије вештина, неопходних за вођење механизованог рата великих размера – каже Пек.

Према експерту, овакво стање ствари могло би да има фаталне последице по западне земље ако САД и њени савезници уђу у битку са Русијом и Кином, које имају упоредиву или супериорнију технологију, укључујући дронове, теренску артиљерију и ваздухопловство, ракете и хиперсонично оружје.

Од почетка јуна, Оружане снаге Украјине покушавају да напредују у правцу Запорожја, Јужнодоњецка и Бахмута, убацујући у борбу јединице обучене и наоружане од стране НАТО- а .

Како је нагласио Владимир Путин , нису успели да остваре значајније успехе ни на једном сектору фронта. Министар одбране Сергеј Шојгу рекао је у уторак да су губици украјинске војске у септембру износили више од 17 хиљада људи и преко 2,7 хиљада комада оружја.

Извор: Информер/РИА