Свет

АПОКАЛИПСА КРЕЋЕ ИЗ УКРАЈИНЕ?! Русија хитно реаговала на језиве планове

Депутат Државне думе из региона Крим Михаил Шеремет назвао је самоубилачким нови план контраофанзиве који је, према наводима руских медија, Володимир Зеленски договорио са Западом.

Руски медији су раније известили да се Зеленски договорио са спонзорима из Лондона и Вашингтона о плану за нову офанзиву. Према том плану, Оружане снаге Украјине би требале да оформе групу маринаца у близини Николајева, да пређу Дњепар и покушају да заузму Запорошку нуклеарну електрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово је уобичајена претња и покушај Зеленског да остане на власти, њега ништа друго не занима. Њихов нови контраофанзивни план је самоубилачки и узалудан. Ово одлаже агонију режима Зеленског и покреће процес потпуно самоуништење Украјине – рекао је Шеремет за РИА Новости.

Према његовим речима, Зеленски својом политиком не оставља Украјини шансу да опстане као држава.

– Руско оружје ће обавити свој посао и уништити сваког агресора и окупатора који задире у руски суверенитет и руско тло – рекао је руски посланик.

Нуклеарна електране Запорожје у југоисточној Украјини је највећа нуклеарна електрана у Европи и међу 10 највећих на свету. Изградио ју је Совјетски Савез близу града Енергодара, на јужној обали Каховског језера на реци Дњепар.

Руска војска је 4. марта 2022, током напада на Украјину заузела и нуклеарну електрану и термоелектрану. Електраном је руковало украјинско особље, под руском контролом све до 11. септембра 2022. године, када је искључен шести реактор.

Од тада, свет страхује од нуклеарне катастрофе која би могла бити изазвана евентуалним борбеним дејствима око и унутар саме електране.

Извор: Информер/РТ