Свет

УЗБУНА! Запад у шоку, како је Путину ово успело?!

Русија и Саудијска Арабија заједно су преузеле контролу над ценама нафте, рекао је професор Аустралијског националног универзитета Амин Саикал, у чланку за аустралијски часопис „Стратегист“.

– Две државе које производе нафту са супротних крајева политичког спектра, држе кључеве цене нафте- Русија и Саудијска Арабија – написао је научник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саикал је напоменуо, да су Москва и Ријад претходно успешно постигли смањење производње у оквиру групе ОПЕК+, у циљу стабилизације тржишта нафте.

Према научнику, престолонаследник Саудијске Арабије, Мохамед бин Салман, настоји да ојача односе са Кином и Русијом. Његова земља је добила позив у БРИКС, и жели да се придружи Шангајској организацији за сарадњу, додао је Саикал.

Такође је скренуо пажњу, на добре односе руског председника Владимира Путина и Мохамеда бин Салмана. Експерт сматра, да је престолонаследник пријатељски комуницирао са руским председником током самита Г20.

– Све док се интереси Русије и Саудијске Арабије приближавају, мало је вероватно да ће цене нафте пасти у блиској будућности. Потрошаче горива чекају тешка времена – сматра научник.

Раније је ОПЕК саопштио, да су до краја септембра земље учеснице испуниле договор о смањењу производње нафте за 305 одсто. Москва и Ријад такође имају додатне добровољне резове.

Саудијска Арабија је од јула смањила производњу за додатних милион барела дневно, а одлука остаје на снази до краја године. Русија је пак, додатно смањила извоз од августа- у првом месецу за 500 хиљада барела дневно, а у септембру-децембру – за 300 хиљада барела дневно.

Извор: Информер