Србија

ВЕЛИКА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшене 22 особе

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у сарадњи са БИА, СБПОК и Сектором пореске полиције данас су на територији Новог Сада и Суботице ухаппшене 22 особе.

– Слободе су лишени Р.Ш., С.К., З.К., А.К., С.В.К., Т.К., Ж.А., М.М., С.В., Ј.В., А. В., Н.Н., Д.Р., М.Г., М.С., А.Х., Д.Т., М.Е., С.Ђ., А.Ф., В.М. и М.Б.П., због сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, пореска утаја и и злоупотреба положаја одговорног лица – наводи се у саопштењу тужилаштва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Организатор Р.Ш. је, како се сумња, организовао ову криминалну групу под чијом контролом је пословало седам привредних субјеката у иностранству и седам привредних субјеката у Србији.

– Ова организована криминална група је сачињавала лажну документацију, по наруџбини шпедитера, неопходну за увоз половних аутомобила. Реч је рачунима умањене вредности половних моторних возила и неистинитим ЕУР-1 обрасцима. У периоду од 1. фебруара 2019. до данас увезено је 39. 078 половних моторних возила. Тиме је буџет Републике Србије оштећен за више од 2,1 милијарду динара – саопштено је из тужилаштва.

На име тако сачињене лажне пословне документације, како се наводи, ова организована криминална група је прибавила противправну имовинску корист у износу у од 1. 179.300 еура, а шпедитери 2. 735.460 евра.

– Претресање просторија је у току. Осумњичени ће уз кривичну пријаву бити спроведени у Јавно тужилаштво за организовани криминал након чега ће бити саслушани – саопштило је Јавно тужилаштво за организовани криминал.

Извор: Курир.рс/ Ј. С.