Србија

ВУЧИЋ САОПШТИО СЈАЈНЕ ВЕСТИ: Укида се

Говорећи о потписаним споразумима у Кини, председник Србије Александар Вучић рекао је да је Србија повећала извоз у Кину за 185 пута.

„То је велика разлика. Ово је нека врста историјских споразума који доносе много благодети грађанима“, казао је Вучић за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да у Жупи Александровачкој имамо фантастична вина, и да им се сада отварају врата највећег тржишта. Нагласио је да за 5 година више неће бити никаквих царина на српска вина у Кини те да неће бити више потребе да људи складиште вина која не могу да продају.

„Наредних пет година ће се спуштати царине по 20 одсто, док не буду на нули. Причао сам са породицом Алексић из Врања, која већ сада извози вина у Кину, а замислите када царина буде 30 одсто нижа, шта ће им то значити. Чак 5.000 породица има сигуран хлеб. То је огромна ствар. Имали смо милијарду и 200 хиљада дугове Бора, па смо нашли компанију која је решила то, и верујем да ће наредне године постати први произвођач бакра у Европи. То су велике кинеске компаније, и то нам је много значило“, рекао је Вучић.

Подсетио је да ће се укинути царина и за мед, пиво, воду, киселу воду, смрзнуту малину…

„Верујемо да ћемо смрзнуту малину за пет или шест година готово преко 60 одсто да извозимо у Кину“, рекао је он.

Објаснио је и да ће грађани моћи да купују још јефтиније кинеске производе.

Потом је истакао да је 2012. године БДП био на 32 милијарде, а да ће ове тј. следеће завршити са 74 милијарде.

„Не заборавите да смо 2012. укупан БДП био 32 милијарде, ову годину ћемо да завршимо са 74 милијарде све онога што вреди. Ми смо за 42 милијарде подигли БДП и више урадили него што је направљено у претходних 50 година“, изјавио је Вучић.

Извор: Б92