Србија

ПАЖЊА! МЕТЕОРОЛОГ ТОДОРОВИЋ УПОЗОРИО: Стиже нам нешто много горе од снега

Након снежног викенда, ово јутро прилично је мирно у већем делу Србије. Међутим, РХМЗ је упозорио да је већ током ноћи могућа ледена киша.

Метеоролог Недељко Тодоровић гостовао је у јутарњем програму Курир телевизије где је открио у којим деловима Србије можемо очекивати ове падавине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Како надире топли вазух, поподне вечерас, још ће бити ведрине и онда ће температура да падне или на нулу или бизу нуле. Поред тога, температура би негде до поноћи пала, вероватно понегде испод нула степени. Што значи да кад дођу падавине, а долази киша. Она би стварала поледицу и дошло би до ледене кише – рекао је метеоролог и додао:

– Нешто већа вратноћа да то буде у западним, југозападним, јужним и источним крајевима Србије и то по котлинама, пре свега, тог брског планинског дела земље. Овде на подручју Београда и Војводине не би требало да буде. И гледајући сад опет тај део Србије, већа је шанса да то буде у источној Србији. Чак у источној Србији можда буде и у планинским пределима. То је онај масив преко Ђердапа, Карпатска Србија, па негде тамо до Зајечара, Црни врх, Дели Јован и та места. Или Неготин и Зајечар с друге стране планине, према Влашкој долини.

Тодоровић је истакао да је ледена киша у многим ситуацијама доста опаснија од снежних падавина.

– У многим ситуацијама ледена киша је опаснија него само падање снега. Првенствено због саобраћаја и кретања уопште људи. Јер мислимо киша, а у ствари створи се поледица. Гледајући овако динамику у току дана, ако и негде поче мало кише, није још толико пресудно. Али после поноћи је велика шанса да почне киша. Тако да би најкритичније било друга половина ноћи и сутра ујутро. Можда чак и пре подне у источној Србији негде до 9 сати.

Потом се и осврнуо на саме падавине и открио шта тачно можемо очекивати.

– Нема озбиљних снежних падавина. Биће падавина, као што сам рекао, вечерас, поподне и у току ноће и сутра. Сутра би било нешто више кише, не толико јака као у петак. Јер у петак је било неповољно, падала је киша. Чак и на Копонику је падала киша у току јутра и преподнева, тај дан, па је онда брзо прешла у снег и то су биле релативно велике количине падавина у том делу. У уторак би било највише падавина ових дана. Сутра поподне би киша прешла у снег, у планинским пределима, али у нижнијим пределима не би. Постоји мала могућност да понегде још у нижнијим пределима, тог брскопланинског дела земље буде нешто краткотрајног снега – рекао је.

Извор: Курир.рс/ Л.В.