Свет

БРИТАНЦИ ОБЈАВИЛИ КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ: Ово није случајно

Угледни британски часопис Економист, који је раније објавио веома запажен интервју са главнокомандујућим Оружаних снага Украјине Валеријем Залужним, поново пише о застоју на фронту у Украјини.

Чланак носи наслов „Да ли је украјинска офанзива завршена?“ и почиње речима „Рат у Украјини је дошао у ћорсокак“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дуго очекивана контраофанзива, која је почела 4. јуна, није успела, при чему су обе стране добиле мање територијалне добитке или губитке“, наводи лист.

Овај закључак Економист изводи посебно на основу броја експлозија које су детектовали сателити. На врхунцу украјинске офанзиве на југу, средином августа, дневно је регистровано скоро хиљаду ратних пожара.

„Међутим, од 13. октобра, детектовали смо мање од 300 експлозија у данима са релативно ведрим небом, што указује на успоравање стопе раста“, пише часопис.

Економист такође упоређује територијалне набавке украјинских оружаних снага прошле јесени и ове године.

„Током украјинске контраофанзиве прошле јесени, Русија је изгубила 13 одсто територије коју је заузела. Поређења ради, овогодишња контраофанзива практично није резултирала дугорочним добитком за Украјину од 4. јуна.“

Подсетимо, украјински председник Владимир Зеленски одбацио тврдње да су војне операције Оружаних снага Украјине зашле у ћорсокак, како је раније тврдио главнокомандујући Валериј Залужни.

Извор: Strana/Economist