Свет

ГРУШКО ЗАПРЕТИО: Ако затворите Балтичко море за Русију онда у њега више нико неће ући

„Ограничавање руског приступа Балтичком мору значи његово затварање за све, НАТО је свестан ових последица“

Ово је изјавио заменик министра спољних послова Руске Федерације, Александар Грушко, на маргинама Евроазијског економског форума у ​​Верони.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да они људи који доносе одлуке у НАТО-у и војни стратези, савршено добро разумеју да затварање Балтичког мора Русији значи затварање Балтичког мора за све“, рекао је он.

Грушко је нагласио, да Балтичко море никада неће постати унутрашње море НАТО-а. Према његовом мишљењу, такве изјаве дају „неозбиљни политичари“.

Летонски председник Едгарс Ринкевичс предложио је 20. октобра блокирање Балтичког мора, ако се докаже умешаност Русије у оштећење гасовода „Балтикконектор“, који иде између Естоније и Финске. Он је појаснио да о овом питању није разговарао са савезницима у НАТО-у јер истрага о инциденту још није завршена.

Као одговор, Кремљ је навео, да Русија „није и никада неће имати никакве везе са било каквим акцијама ове врсте“. Министарство спољних послова је раније истакло, да би затварање Балтичког мора за руске бродове представљало грубо кршење међународног права, и упозорило Запад на „озбиљне последице“ таквог корака.

Извор: Wебтрибуне.рс