Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЗАХАРОВЕ: Режим Зеленског је сада спреман на све, па и на ово

Портпаролка руског Министарства спољних послова данас је најавила продубљивање унутрашњих политичких сукоба у Украјини услед неуспеха на фронту и упозорила на штетне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом, коју Кијев добија од Запада

У Украјини је у току, не само борба за новчаник западних господара, већ и жестока борба за власт, и нема сумње да ће унутрашње политичке турбуленције у Украјини наставити да расту, чему ће допринети и неуспеси њихове војске на фронту, оценила је данас на конференцији за медије портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Још један окидач је био недавни интервју главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног за британски ‘Економист’ о неуспеху ‘контраофанзиве’ и мањку оружја у Оружаним снагама Украјине. Он је озбиљно забринуо кијевски врх, који је самовољу оценио генерала као испољавање председничких амбиција и стога је (актуелни режим) сада спреман на све, да не би допустио да се ситуација развије по том сценарију“, додала је Захарова.

Залужни је, подсетимо, на изненађење председника Украјине Владимира Зеленског, признао да је ситуација на фронту у ћорсокаку и додао да војска ипак не може да оствари „дубок и леп продор“ против руских снага. Такође, изјавио је да је потребно остварити технолошки напредак, јер ће војници „пре или касније да нестану“, чиме је индиректно признао велике губитке на фронту.

Да се ситуација у Украјини одражава и на остале државе света – одавно је јасно. Ипак, ако се до сада углавном говорило о политичком и економском утицају, сада се све више говори и о штетном утицају муниције са осиромашеним уранијумом, на који је Русија упозоравала од самог почетка. О томе данас пишу и на Западу.

Тако, на пример, Кристофер Базби, британски научник и научни секретар Европског комитета за опасност од радијације, упозорава да је примећен пораст концентрације уранијума у ваздуху на југоистоку Велике Британије, указала је Захарова.

Она је истакла да је, уколико је таква ситуација у Енглеској, онда је степен загађености ваздуха осиромашеним уранијумом још већи у Пољској, Немачкој и другим земљама које се налазе између Украјине и Енглеске.

Базби упозорава да се удисање чак мале количине честица уранијума може негативно одразити на људско здравље, али и потомство оних који данас живе.

„Ми смо више пута упозоравали да испорука муниције са осиромашеним уранијумом може да има озбиљне последице не само по Украјину, већ и по друге земље“, истакла је портпаролка руског МСП-а.

Базби је, иначе, у мају ове године, у чланку за „Спутњик“, написао да је до испуштања честица са уранијумом дошло пошто су руске снаге у граду Хмељницки погодиле складиште муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Кијев добио од Уједињеног Краљевства.

У тексту од 10. новембра који је пренео „Спутњик интернешенел“, британски научник подсећа да у Европи не постоји институција која мери присуство уранијума у ваздуху. Таква опција постоји само у граду Беркширу, на југоистоку Енглеске. Истраживања тог центра поклапају се са открићима Базбија и потврђују да је до контаминације ваздуха уранијумом могло доћи приликом напада на складиште у Хмељницки.

Негирање извештаја истакнутог британског научника од стране јавности показује колико се интернет данас контролише, а ово потврђује и чињеница да ни „Интернешенел џорнал оф енваронментал рисрч енд паблик хелт“ није уопште желео да размотри његово истраживање.

„Ово је невероватно, ако се узме у обзир да сам новинарима дао сирове податке“, прокоментарисао је Базби.

Извор: РТ