Свет

НАТО УЗНЕМИРЕН: За ово руско оружје немају решење

Фото: Јутјуб

Русија има противваздушну ракету која нема супарника нигде у свету и производи више муниције за противваздушну одбрану него све земље НАТО заједно, пише амерички Милитарy Wатцх Магазине.

„Ова ракета 40Н6 изнад хоризонта омогућава комплексу С-400 да напада ниско летеће авионе и крстареће ракете на великим удаљеностима на начин на који ниједан други систем на свету осим руског није способан“, пише у издању.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Часопис је приметио да закривљеност Земљине површине негативно утиче на способност противваздушних ракета да погађају циљеве на малој висини на великим удаљеностима. Новинари су описали могућности руске ракете као „неупоредиве ни са једном другом“.

Милитарy Wатцх Магазине је такође скренуо пажњу на квантитативну супериорност руске војске у области противваздушних ракета. Аутори чланка напомињу да је Русија способна да истовремено испоручује системе С-400 Белорусији и Индији и допуни своју потрошњу ракета у оквиру специјалне војне операције у Украјини.

„Русија очигледно има значајну предност у производним капацитетима (за производњу противваздушних ракета) у односу на све земље НАТО заједно“, закључили су новинари.

Претходно је потпредседник владе, Денис Мантуров приметио да су данас само домаћи противваздушни топови способни да униште хиперсоничне ракете.

Русија је створила неколико нових система противваздушне одбране који су супериорнији од стране конкуренције. То на пример, укључује системе противваздушне/противракетне одбране великог домета С-400 и С-500, систем С-350 Витјаз, комплексе Бук-М3, Тор-М2 и Панцир-С.

Извор: Wебтрибуне.рс