Србија

НЕДЕЉКО ТОДОРОВИЋ ОБЈАВИО ДУГОРОЧНУ ПРОГНОЗУ: Биће снега у новембру, ево и када

ПОСЛЕ екстремно топлог септембра и октобра, у новембру, као трећем јесењем месецу, прелазимо у позну јесен.

– Температура неминовно пада. Још увек ће до половине месеца бити температуре мало изнад просека, али уз пад температуре полако. Првих седам дана максималне вредности на подручју Србије биће од 17 до 22 степена. Између 7. и 14. новембра, друга седмица, оне ће бити између 15 и 20 степени. После 15. максималне вредности биће између 10 и 15 степени. Последњих дана новембра биће за степен-два ниже. Ово су највише дневне температуре, а и ноћне, јутарње биће сразмерно томе ниже – истиче метеоролог Недељко Тодоровић за „Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, још се не назире озбиљније захлађење.

– До пред крај новембра не би требало да буде захлађења која би условило појаву мраза, сем евентуално у појединим данима, у неким брдско-планинским пределима да буде слабог мраза. Иначе, зиме до тада нема озбиљне – наводи Тодоровић.

У односу на претходни месец, биће чешћа појава наоблачења са падавинама, пре свега кишом.

– Септембар и октобар су били са падавинама испод просека. У новембру би количина падавина била око или мало изнад просечних вредности, од места до места, између 50 и 80 литара по квадратном метру, укупна сума – каже метеоролог.

У петак пљускови са грмљавином

– Конкретно већ у петак, 3. новембра, била би прва епизода мало јаче кише, уз локалну појаву пљускова са грмљавином, што значи да би понегде могло да падне од 20 до 40 литара по квадратном метру. Сваки четврти или пети дан било би или слично или мало мање. То је закон природе, после једног сушног периода, наиђе период са нешто више падавина – наводи метеоролог Тодоровић.

Температуре ће у првој половини новембра бити мало изнад просечних вредности.

– Снега би могло да буде средином и у другој половини новембра у планинским пределима, до 20. новембра, у вишим планинским пределима, изнад 1.500 метара надморске висине. Вероватно би ту било и првог снежног покривача. Већ је било 16. октобра, на Копаонику је забележен снег. То је био један од свежијих дана у октобра, па је било снега на Копаонику, на висинама изнад 1.700 метара. Тако да би после 15. новембра у планинским вишим пределима дошло до стварања мањег снежног покривача. У нижим пределима мала је вероватноћа да буде снега у новембру. Не могу да искључим ту могућност, да уз неко наоблачење и захлађење буде понегде и у нижим пределима, али то је она граница киша-снег – објашњава Тодоровић.

Ветровито у новембру
Месец пред нама биће доста ветровит.

– Почињу ветрови, као што је кошава. Већ данас је у Београду ветровито. Дуваће јак ветар, у јужном Банату са максималном брзином 100 километра на час. Пред та наоблачења, сваки четврти-пети дан, доћи ће до повећања таквог ветра, тако да би била релативно честа појава ветровитих дана – закључује метеоролог.

Извор: Новости