Србија

ПОПАЉЕНИ СВИ МЕТЕОАЛАРМИ! Мегаолуја стиже у Србију, склањајте се са улица

Данас су за територију Србије упаљени сви могући метеоаларми – жути, наранџасти и црвени и односе се на четири појаве, од који је једна поприлично неуобичајена за овај период године.

РХМЗ најављује да ће у неким деловима падати киша, негде ће дувати јак ветар, у појединим деловима ће бити и грмљавине, али у чак 6 делова Србије је упаљен метеоаларм који се односи на високе температуре, иако је данас 3. новембар!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јак јужни и југозападни ветар ће такође данас дувати, а са ударима олујне јачине ће бити у кошавском подручју. Ни Београд неће заобичи кошава, чији ће удари достизати 60 – 70 км/х.

У целој Србии на снази је неко упозорење:

Најјачи удари ветра очекују се на југу Баната, у доњем Подунављу и на планинама, а понегде ће ићи и преко 100 км/х.

У пет области Србије метеоаларм због чак четири појаве:

Црвени метеоаларм, који означава врло опасно време, на снази је у Банату, а наранџасти, који означава опасно време, на снази је у Поморављу, источној и југозападној Србији.

Остали делови Србије су обојени у жуто. Односе се на ветар, али и кишу и грмљавину. Оно што је необично за овај период године је да је у чак 6 делова Србије упаљен метеоаларм који се односи на високе температуре! Западна, Југоисточна и Југозападна Србија, Шумадија, Поморавље и Косово и Метохија су места која поред упозорења на ветар, кишу и грмљавину, очекују их и високе температуре!

РХМЗ прогнозира да ће ветар ослабити крајем дана.

Облачност се из Хрватске и БиХ премешта ка Србији

Облачност која на подручју Хрватске и Босне и Херцеговине условљава кишу, а понегде и локалне пљускове са грмљавином, премешта се ка нашем подручју.

Падавине се средином дана прво очекују у Бачкој и Срему, западној и југозападној Србији, а после подне и увече ће се падавинска зона проширити и на остале пределе наше земље, саопштио је РХМЗ.

Локално се очекују интензивни пљускови који ће бити праћени грмљавином и јаким и олујним ветром, са количином падавина од 10 до 20 мм за кратак временски период.

Више падавина у суботу

РХМЗ је издао и упозорење на велику количину падавина за данас и сутра.

– Пљускови и грмљавина који се очекују данас средином дана, после подне и увече краткотрајно могу бити интензивни уз јак и олујни ветар (10 – 20 мм). Више падавина ће бити сутра (04.11.) на југу и истоку Србије (од 20 до 50 мм, а локално и више) – саопштили су из РХМЗ-а.

Водостаји неких река у порасту

Издато је и хидролошко упозорење, да ће водостаји више река бити у већем порасту, али без достизања упозоравајућих нивоа.

На сливовима Нишаве, Белог Тимока и горњем току Јужне Мораве са притокама током 04/05. новембра водостаји ће бити у већем порасту без достизања упозоравајућих нивоа. На овим сливовима могућа су краткотрајна мања локална изливања бујичних водотока.

Извор: Srbija Danas