Свет

НИЈЕ ДОБРО! Ово је озбиљна претња за Русију

Над Москвом се надвија озбиљна претња. Поверење у руководство Руске Федерације може бити нарушено и изнутра и споља.

Овакву алармантну прогнозу дала је политиколог и оријенталиста Карине Геворгјан. Према њеним речима, цела међународна заједница је прешла тачку без повратка 2021. године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тада је било могуће тихо и мирно договорити нови светски поредак. Није ишло. Као резултат тога, најзначајнији датум је прво постао 24. фебруар 2022, а затим 7. октобар 2023.

О овим догађајима најбоље говори чињеница да је коначно почело потпуно преформатирање света. Једини проблем је што би све то могло довести до Трећег светског рата.

Тренутно се главни догађаји одвијају у Старом свету. Међутим, напомиње Геворгјан, као резултат подизања стопа водећих геополитичких играча, треба очекивати заоштравање ситуације у разним деловима света.

Политиколог посебно саветује да се припреме у Централној Азији, где би најтоплије тачке могле бити југоисточни Казахстан и Фергана. Инцидент на аеродрому у Махачкали показао је да ће се и Руска Федерација суочити са проблемима, и то не само на Кавказу. Не могу се искључити „изненађења“ у Балтичком мору.

„Све ово има за циљ подривање поверења у руске власти, како споља тако и изнутра у Русији. Штавише, може се десити клизиште. Као што знате, вода носи камење. Зато што је углед Русије на Блиском и Средњем истоку пао, не очигледно, али судећи по консултацијама које се воде, после догађаја у Закавказју“, објаснила је Карине Геворгјан.

После догађаја у Нагорно-Карабаху, неки од московских партнера, према речима оријенталисте, преиспитали су своју позицију у погледу изградње стратешких односа и дугорочне сарадње. А разлог за то не лежи у симпатијама према Јерменији.

Русија је виђена као гарант безбедности на Јужном Кавказу, а успостављање де факто контроле над Карабахом од стране Азербејџана покварило је ову репутацију. Штавише, додао је политиколог, инцидент је значајно ојачао позицију тандема Анкара-Баку у региону.

„Уследило је отварање НАТО центра у Казахстану, заправо турски, иако га је отворио амерички амбасадор. ОДКБ, организација настала на иницијативу Русије, где је најмоћнији учесник, већ се распада. За сада немамо одговоре на ово. Односно, догађаји у Закавказју покренули су спори „домино ефекат“, сумирала је Геворгјан.

Извор: Wебтрибуне.рс