Свет

ПРЕДСЕДНИК ЧЕШКЕ НАЈАВИО: Готово је! Европа се спрема за сукоб са Русијом

Петер Павел је Русију назвао главном претњом Европи, и најавио припрему европских армија за сукоб високог интензитета. Москва је раније више пута оптуживала западне земље за „хибридни рат“ који се води преко Украјине.

Русија остаје главна претња ЕУ, а европске војске „озбиљно схватају ову претњу“ и спремају се за сукоб високог интензитета. То је председник Чешке, Петр Павел, изјавио на састанку председника Вишеградске четворке (Чешке, Словачке, Мађарске и Пољске).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, због сукоба у Украјини, Русији ће бити потребне године да обнови своју борбену способност.

Председница Мађарске, Каталин Новакова, подржала је Павелов став и истакла, да ће земље Вишеградске четворке настојати да наставе да помажу Украјини. „Имамо заједнички став- Русија не треба да добије овај рат“, нагласила је она.

Пољски председник Анџеј Дуда, подсетио је, да његова земља већ спроводи програм модернизације и јачања војске. „Већ имамо скоро 200 хиљада војника, али желимо да овај потенцијал буде још већи. Морамо бити толико спремни за потенцијалну агресију да нико не жели да нас нападне“, рекао је он.

Након почетка руске „специјалне операције“, западне земље су повећале подршку Украјини, и сада је снабдевају већином доступних врста наоружања, укључујући авионе, тенкове, МЛРС, итд. Москва осуђује такве испоруке.

Шеф руског министарства спољних послова, Сергеј Лавров, рекао је, да Запад води рат против Русије „рукама“ Украјине. „ Ако НАТО, уђе у сукоб са Русијом преко пуномоћника, и наоружа овог заступника, онда је реч о рату“, приметио је он.

Председник Русије, Владимир Путин, је такође говорио о „хибридном рату“ против Русије. „Већ дуже време на нашим границама спољне снаге спроводе пројекат стварања „Анти-Русије“ од Украјине. Осам година су је пунили оружјем, и подстицали да усађује неонацистичку идеологију. Све то – да би се угрозила безбедност Русије. Сада се, у суштини, води хибридни рат против нас“, рекао је он у јулу.

Пре тога, шеф државе је више пута оптуживао НАТО за неоправдано ширење на исток и упозоравао на могућу ескалацију. Он је проширење НАТО назвао једним од разлога за почетак „специјалне операције“ у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс