Свет

УКРАЈИНЦИ У СТРАХУ ЗБОГ НОВИХ РУСКИХ ДРОНОВА: Преварили су радаре (ВИДЕО)

Приликом недавног напада на Кијев и неколико градова централне и северне Украјине, руска војска је по први пут употребила нове дронове-камиказе, под називом „Геран“.

За разлику од првих верзија које су биле беле боје, нове верзије су црне и тише су у односу на претходне, што ствара велико отежање за украјинску ПВО.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико дана након пада првог црног „герана“, огласио се у јавности и портпарол украјинског РВ Јуриј Игнат који је навео да није било никаквог фарбања, већ је Русија употребила нови тип дронова чији је комплетан труп израђен од карбонских влакана.

Како је Игнат објасно, крабон је употребљен из разлога што овај материјал омогућава апсорпцију радарских сигнала и отежава њихово обарање од стране артиљеријских ПВО јединица.

Када су упоредили мотор са једног од оборених „герана“, видели су да је дошло до модификације постојећег мотора, што га чини знатно тишим него што је био претходни. Такође, нови „герани“ носе већу бојеву главу тежине око 70 км од претходника која је износила 50 кг, Поред тога, комплетан систем управљања пребачен на ГЛОНАСС руски систем сателитског позиционирања уместо ГПС-а, што олакшава употребу и спречава могућност ометања ових дронова.

„Герани“ су такође задржали свој карактеристични труп, а ова верзија дрона камиказе добила је назив „геран-2“.

Извор: Информер/ТВ Фронт