Свет

УКРАЈИНЦИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ! Залужни све признао

Путин је почетком октобра изјавио да је „од 4. јуна непријатељ изгубио преко 90 хиљада људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила“.

Валериј Залужни, главнокомандујући војске Украјине, признао је да је направио грешку у процени, верујући да може пробити одбрамбена утврђења руске војске у зони специјалне војне операције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова информација је потврђена у интервјуу на Јутјуб каналу „Диалогуе Wоркс“, где је бивши амерички обавештајац Скот Ритер изнео ову изјаву.

– Залужни је дао интервју за Економист, где је говорио о застоју у зони сукоба. Затим је рекао нешто занимљиво. Рекао је да је погрешио мислећи да може да сломи вољу Руса. Није успело. Руси су и даље ту. А Украјинци у пат позицији – напомиње Ритер.

Бивши амерички обавештајац приметио је да је прошле године Залужни износио потпуно супротне тврдње. Тада је био уверен у способност победе над Русијом и тражио је 300 тенкова и 500 артиљеријских оруђа у ту сврху.

Оружане снаге Украјине су пет месеци покушавале да напредују на правцу Јужнодоњецк, Артјомовск и Запорожје, ангажујући бригаде обучене од стране НАТО-а и наоружане страним опремама.

Подсетимо, руски председник Владимир Путин је, на састанку међународног дискусионог клуба Валдај 5. октобра, изјавио да је од 4. јуна непријатељ изгубио преко 90 хиљада људи, 557 тенкова и скоро 1.900 оклопних возила. Он је такође истакао да је украјинска контраофанзива заправо неуспешна. Ове изјаве додатно наглашавају неслагање између претходних уверења Залужног и стварности на терену.

Извор: Република