Свет

ВЛАСТИ У СТАЊУ ПРИПРАВНОСТИ: Може бити опасно

Исландске власти саопштиле су да су и даље у стању приправности због ерупције вулкана на југозападу полуострва Рејкјанес.

Међутим, шансе да се вулкан активира су смањене после пада сеизмичке активности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ерупција у или близу евакуисаног града Гриндавик сада се сматра мање вероватном, истиче се у саопштењу метеоролошке службе, у коме се наводи да се очекује да ће вулканска магма највероватније порасти у области између Хагафела и Силингарфела.

Пет министара исландског парламента посетило је данас евакуисане становника Гриндавика, којима је у четвртак дозвољено да се врате у град како би са собом понели још личних ствари.

Међутим, директор јавне безбедности Видир Рејнисон рекао је да ће проћи месеци пре него што становницима буде омогућено да се трајно врате у Гриндавик, због оштећења инфраструктуре, пренео је исландски портал РУВ. Исландјани данима живе са високим ризиком од ерупције пошто су се сеизмичка активност и подземни токови лаве повећали у региону у близини престонице Рејкјавика крајем октобра.

Почетком недеље, као резултат смањења сеизмичких активности, у четвртак је ниво ризика од земљотреса у Гриндавику снижен са ванредног на опасан, саопштила је исландска Агенција за цивилну одбрану

Извор: Танјуг