Свет

ЗЕЛЕНСКИ ВИШЕ НЕМА ИЗБОРА? Велики проблеми на фронту

Фото: Фејсбук принтскрин

На исток и југ Украјине стигла је озбиљна зима.

Поред спорог наставка војних дејстава, ових дана обалу Црног мора од Одесе до руског Сочија захватиле су снежне олује и поплаве, због којих је већи део подручја остао без воде, струје и грејања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То се посебно односи на Крим, где данима нема струје, а делови полуострва су и без воде.

После мање-више неуспешне украјинске контраофанзиве, дошло је до позиционог рата, јер ни Украјина ни Русија тренутно немају довољно снаге за успешан напад.

На пролеће би могао да уследи украјински напад, посебно у јужном правцу, односно спровођење плана о избијању на Азовско море.

Међутим, иако се сматра да контранапад није дао жељене резултате, постигнути су неки успеси, попут преласка на леву обалу Дњепра, што је добра основа за припрему нове пролећне контраофанзиве 2024. године.

Осим тога, приближили су се стратешки важном граду Токмаку, удаљеном око 15 километара, чије би ослобађање отворило пут до Мелитопоља као кључне тачке за избијање на луку Бердјанск, односно на обалу мора Азов.

Међутим, командант украјинске војске Валериј Залужни је казао да се рат претворио у позициони, а можда чак и у пат-позицију, а за Економист је рекао да таква ситуација „више иде наруку Русији“, јер јој омогућава да обнови своју војску.

НАТО-ови аналитичари, како наводи ББЦ, истичу да током зиме вероватно не треба да се очекују „одлучне операције“, али сматрају да то ипак није „пат-позиција“ јер обе стране не престају с офанзивним нападима који дају мале, али ипак неке резултате.

Украјински војни аналитичар Сергиј Морфинов рекао је за ББЦ да је тренутно више руских војника ангажовано на копању ровова и изградњи одбрамбених утврђења испред Мелитопоља – али, занимљиво, и иза њега, према Бердјанску – него што их има на првој линији ратишта.

Морфинов наводи да је циљ позиционог рата да исцрпи противника и да га стално приморава да репозиционира своје трупе и попуни резерву.

Он је то упоредио са бокс мечом.

„У овом тренутку нокаут није могућ, али је могуће да истрошимо противника…“

Зеленски трпи притисак?

Немачки Билд пише да су Вашингтон и Берлин почели да врше притисак на Володимира Зеленског да почне преговоре, као и да ће се њихова помоћ Украјини сводити таман на толико да Украјина задржи садашње стање на фронту, односно да се стање замрзне.

Немачки аналитичар Јулијан Ропке, позивајући се на изворе блиске влади у Берлину, навео је и како Запад жели да Украјина дође у „стратешки повољну позицију“ за преговоре, али да ће тешко моћи да оствари све своје жеље.

ЕУ и САД ће Зеленском поставити као услов за војну помоћ преговоре, па чак и одустајање од нове контраофанзиве на пролеће 2024.

Извор: Индекс