Свет

БИВШИ ПОЉСКИ КОМАНДАНТ: Кијев ће остати без ових територија

Кијев неће моћи да врати контролу над изгубљеним територијама, изјавио је бивши командант пољских копнених снага, генерал Валдемар Скшипчак, у интервјуу за „Газета Wyборцза“.

„Нажалост, по мојој процени, територије које Руси сада држе Украјинци више неће добити. Проблем није само у војним операцијама, већ и у споровима на нивоу доношења одлука”, рекао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према генераловим речима, Оружане снаге Украјине не могу да изведу другу контраофанзиву.

„Упркос изјавама, неће доћи до још једне контраофанзиве. Украјинска контраофанзива је пропала већ у септембру“, каже Скшипчак.

Главна мистерија војних операција за пољског генерала била је чињеница да су „Украјинци одлучили да изеву удар на запорошком правцу, где су Руси имали најјачу одбрану, коју су припремали од децембра прошле године“.

Највећа грешка украјинске војске била је у томе што нису користили принцип чувања снага, шаљући војску у превише праваца, сматра генерал. Осим тога, током неуспешне контраофанзиве, Оружане снаге Украјине користиле су лоше обучене јединице.

„Да би се бригада припремила за борбу и оспособила да користи нову технику, потребно је најмање шест до осам месеци“, сматра Скшипчак.

Украјинци су добили оружје у фебруару, марту и априлу ове године, а у јуну су почели контраофанзивне операције”, додао је он.

Пољски војсковођа је такође скренуо пажњу на чињеницу да „Украјинци обавештавају медије о својим најновијим намерама, али оперативни планови морају да се држе у тајности“.

Извор: wебтрибуне.рс