Свет

ХАОС У КИЈЕВУ! ЗЕЛЕНСКИ ДОНЕО ОДЛУКУ КОЈА ЈЕ РАЗБЕСНЕЛА НАРОД: Откривено шта намерава да уради шефу војске, ако не прихвати…

Володимир Зеленски жели да се одрже избори у Украјини, али они неће бити расписани док се не добију гаранције за неучествовање главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, преноси издање Страна.уа, позивајући се на извор у украјинским политичким круговима.

Према извору, Зеленски је желео да одржи изборе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Али појавио се један проблем – Залужни. Док се не реши, избори неће бити расписани – рекао је извор за публикацију.

Према његовим речима, канцеларија Зеленског жели да постигне гаранције да Залужни неће предложити своју кандидатуру на могућим изборима.

– Ако такве гаранције не буду дате, онда ће (канцеларија Зеленског – прим. аут.) покушати да разреши врховног команданта. И то не само тако, већ уз максималну дискредитацију – нагласио је извор.

Он је, међутим, истакао да су то за сада само планови, а на њихову реализацију може утицати и позиција западних земаља.

Прошлог четвртка је издање Страна.уа објавило да су све парламентарне фракције Врховне раде Украјине потписале декларацију којом се искључује одржавање било каквих избора у земљи пре шест месеци након завршетка ванредног стања.

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је у четвртак да је одлагање председничких избора у Украјини вероватно због чињенице да би могли да изађу на видело нови случајеви нечувене крађе, а Зеленски жели да управља свим „новцем“ појединачно.

Раније су бројни украјински и западни медији писали о могућем сукобу Зеленског и Залужног.

Новинари Вашингтон поста су приметили да би Залужни, који је популаран међу својим суграђанима, могао да представља претњу за Зеленског ако одлучи да започне политичку каријеру. Новинари су недавну изјаву Залужног о застоју на фронту и немогућности „дубоког и лепог пробоја“ украјинских трупа, коју је Зеленски покушао да одбаци, рекавши да је војска уморна, сматрали једним од индиректних знакова сукоба између њих двојице.

Извор: Информер