Свет

„НЕМЦИ СУ У ПАНИЦИ ДА ЕРДОГАН НЕ УРАДИ ОВО!“ Лалић: Он се понаша као заштитник свих муслимана у СВЕТУ

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позива Израел да мора да заштити цивиле пре започињања војних операција у јужном делу Појаса Газе, са друге стране израелски министар одбране Јоав Галант поручује да војска Израела мора бити спремна за брзи прелазак у пуну офанзиву у било ком тренутку, као и да ће, одмах након што врате таоце, наставити интензивну борбу широм Појаса Газе.

Питање које сада постављају светски медији је шта ће се десити када Израел усмери пажњу на јужни појас Газе, а како је дошло до примирја и под чијим притиском је Израел попустио, да ли је Америка у овом примирју била доминантнија од посредника Катара. Такође, каква је ту улога Немачке, а каква Турске која најављује појачане дипломатске напоре за ослобадјање талаца, док њен председник Реџеп Тајип Ердоган поручује да Израел мора да одговара за ратне злочине почињене у Гази.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Та питања била су окосница разговора у студију Курира, који су водили новинар и дугогодишњи дописник „Политике“ из Немачке Мирослав Стојановић и новинар и бивши дописник „Тањуга“ из Турске, Грчке и Скандинавије Војислав Лалић.

– Свака је одмазда слепа и искључива – започео је разговор Стојановић.

Он не очекује мир између два народа, а након ових догађаја та могућност се удаљава.

– У овом часу – две државе на једном тлу, то је немогуће. Постоји опасност од ширења рата на околне државе и то је иначе буре барута. Ако се настави одмазда, на појас Газе који је концентрациони логор на отвореном, може доћи до „система домина“ и да се направи велика драма. До сада је то контролисано. Очигледно је да је ова влада крајње искључива. Они не говоре о Палестинској држави, него они би чак и отерали Палестинце са ових простора. Највише мислим на министра Бен Гвира – рекао је Стојановић.

Војислав Лалић се надовезао на речи саговорника о прекидима борби да би се ослободили таоци, истакавши да је свет немоћан да спасе животе у Гази.

– Ово није примирје, ово је прекид непријатељстава. Он сада води кампању, посебно у исламским земљама, које су под притиском Америке, која безрезервно подржава Израел. Турска води кампању да се не инсистира на трајном решењу, него да се ради на трајном решењу, они то називају „систем земаља које би гарантовале за трајније решење. Нетањаху има лошу позицију у својој земљи, ако би сада попустио – то би му био крај. После изненађења које је му је направио Хамас, нашао се на удару у својој земљи. Он се сада преко Газе и Хамаса бори за своју позицију – истакао је Лалић.

Стојановић је напоменуо недавну Ердоганову посету Немачкој и панични страх Немаца да Ердоган не понови оно о чему је већ говорио.

– А то је да је Израел постао фашистичка држава. Да прави геноцид у Гази и да треба извести и Нетањахуа, они нису желели да он то понови у посети јер би били у крајње неугодној ситуацији. Ердоган се умео понашати у Немачкој као да је на сопственом тлу. Изборна јединица Немачке је, после Турске, најјача. Они су извориште његових гласова. Огроман је број Турака у Немачкој… Што Немцима никада није било пријатно да Ердоган води кампању на њиховом тлу – рекао је Стојановић, а Лалић се слаже:

– Едоган се понаша као заштитник муслимана у свету. У последњем извештају, једно од главних спорних питања био је у право Хамас. Ердоган тврди да је то ослободилачка организација, он не може да нађе заједнички језик ни са Америком, ни са Немачком…

Извор: Курир.рс/Т.М.