Свет

ИЗНЕНАДНИ СУСРЕТ! Зеленски позеленео кад је видео Орбана! О његовој фаци бруји цела планета (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Савезници премијера Мађарске Виктора Орбана планирају да одрже тајне преговоре са члановима америчке Републиканске партије, у намери да окончају америчку војну помоћ Украјини, пише „Гардијан“.

– Савезници мађарског премијера Виктора Орбана састаће се у Вашингтону са републиканцима иза затворених врата како би постигли крај америчке војне подршке Украјини – рекао је извор близак мађарској амбасади, преноси британски лист.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он додаје да је Орбан уверен да Конгрес неће изгласати нови закон о додели војне помоћи Украјини, и зато покушава да блокира и помоћ из Европске уније.

Амерички председник Џозеф Бајден позвао је Володимира Зеленског на састанак у Белу кућу 12. децембра. Ово је саопштила у писаној изјави секретар за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Двојица лидера разговараће о заједничким војним пројектима, хитним потребама Кијева, посебно заједнички пројекти производње наоружања и система ПВО, као и координација напора две државе у наредном периоду, саопштио је кабинет украјинског председника.

Бајден је у среду позвао Конгрес да изгласа нови закон о додели војне помоћи Украјини, указујући на економску корист коју од тога имају САД и наглашавајући импликације за националну безбедност.

Орбан са Зеленским у Буеонос Ајресу

Председник Украјине Володимир Зеленски и Орбан накратко су разговарали данас у Буенос Ајресу, где су присуствовали инаугурацији аргентинског председника Хавијера Милеија, види се на видео снимку постављеном на Јутјуб каналу аргентинског Сената.

Украјински медији спекулишу да су се састали у Буенос Ајресу како би решили несугласице у вези са кандидатуром Украјине за чланство у Европској унији.

На снимку су приказани како разговарају око 20 секунди, а били су присутни и други гости у аргентинском парламенту.

Портпарол мађарског премијера Берталан Хаваси је открио да је Орбан рекао Зеленском да земље ЕУ стално разговарају о питању пријема Украјине у заједницу.

На самиту Европске уније ове недеље требало би да се одлучује о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ.

Орбан се у више наврата успротивио предлогу да разговори са Украјином почну сада. Он је рекао да би допуштање почетка преговора о придруживању, иако нису испуњени сви предуслови, означило крај политике проширења ЕУ „као објективног инструмента заснованог на заслугама“.

Одлука о отпочињању преговора, иначе, мора бити једногласна. Орбан је, међутим, запретио и да ће блокирати намеру Брисела да Кијеву да 50 милијарди евра буџетске подршке до 2027. године, иако је један од виших званичника ЕУ у петак казао да ће ЕУ пронаћи начин да финансијски подржи Украјину, чак и ако Мађарска буде ставила вето.

Извор: Ало