Србија

ЛОШЕ ВЕСТИ: Ако се испуне ова 4 услова, поново ће бити уведене ВАНРЕДНО СТАЊЕ?

Какве нам нове мере прете, хоће ли бити карантина, ванредног стања, полицијског часа… То су нам главне стрепње сада када је Србија у пуном галопу ка пику трећег таласа епидемије корона вируса. Али, који услови уопште треба да буду испуњени да би нам се вратиле неке од најдрастичнијих мера?

1. „Конов коефицијент“ преко 5 одсто

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је у мају укинуто ванредно стање, такозвани Конов коефицијент износио је око 5 одсто. Тај број представља проценат броја заражених у односу на број тестираних за 24 часа. Називамо га Конов коефицијент, јер је управо епидемиолог др Предраг Кон о важности тог броја најчешће и причао у првом налету корона вируса у Србији.

Да би могли да кажемо да је ситуација са епидемијом мирна и да заправо имамо спорадичне случајаве зарезе, тај проценат треба да износи 0,5, док све преко 2,5 брине епидемиологе.

Да разлога за забринутост имамо и ових дана, потврђује и то што је тај коефицијент пре два дана драстично скочио – на чак 3,51 одсто! Истини за вољу, та бројка варира, али је у последње време негде око 2, до 2,5 одсто, што значи да треба да будемо веома опрезни.

Осим тога приметно је да већ данима уназад имамо троцифрен број заражаних, ишли смо и до 173 новооткривених случајева за 24 часа (9. октобра), а прогнозе епидемиолога нису умирујуће.

– Трећи талас короне увелико је у току и ако се не будемо уразумили и поштовали противепидемијске мере, за две недеље имаћемо више од 500 оболелих дневно, а кад пређемо тај број, могуће је да ћемо одлучити да више не буде наставе у школама и на факултетима, већ ће настава бити искључиво онлајн, од куће – упозорио је епдимиолог и члан Кризног штаба за борбу против короне др Бранислав Тиодоровић.

2. Огроман прилив пацијената у болницама

Други кључни разлог који би довео до драстичних мера јесте то да су нам болнице пуне оболелих, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

Тема о поновном увођењу ванредног стања, полицијског часа, карантина… била је актуелна и летос, када је корона у Србији буквално подивљала, односно када је наступио други талас.

Оно што се тада дало закључити то је да ако будемо дошли поново у ситуацију да нам је тако нешто потребно то ће значити да смо сведоци катастрофе! То би заправо значило да су нам здравствени капацитети пред пуцањем, болнице пуне, а лекари принуђени да бирају коме ће да помогну.

– У случају да дође до колапса здравственог система нема друге мере осим карантина. Замена за закључавање је ношење маски – рекао је почетком јула епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон.

И сви остали чланови тада су изјављивали слично.

Међутим, Србија је, према званично објављеним информацијама на сајту цовид19, тренутно далеко од тога – број хоспитализованих особа тренутно је 329, док смо у пику имали чак и до 5.000 људи што у правим, што у привременим ковид болницама.

3. Број пацијената на распиратору

На ово се, као следећи услов, надовезује и то колико имамо људи на респираторима.

У јулу, тачније 22, Србија је забележила рекордних 205 пацијената на респиратору, али тада нисмо имали ни ванредно стање, ни каратним или полицијски час.

Данас су у Србији, према последњем пресеку, на респиратору 22 особе.

Ако се оваква бројка одржи, разлога за бригу немамо.

4. Локална жаришта

Затварања градова, односно увођење локалних карантина, није популарна мера, а и тешко је изводљива, али до тога може да дође уколико се јаве велика локална жаришта.

Београд је последњих недеља означен као град са убедљиво највише новозаражених у дневим пресецима, већ дуже време више од половине, чак и до 85 одсто од укупног броја заражених за целу Србију је из престонице.

Чињеница јесте да Београд има и највише становника, али је увођење карантина прилично компликована ствар , а више о томе прочитајте на претходном линку.

У осталим градовима у Србији, иако се сваког дана неки други попне на друго, треће место, али ни приближно београдским бројкама, за сада не бележе толики налет заражених да би били кандидати за закључавање.

Међутим, у данашњем корона пресеку ситуација у три града, нерачунајући Београд, упада у очи – Крагујевцу, Трстенику и Мерошини.

Након престоница са 57 новозаражених за 24 часа, следи Крагујевац, где је 17 особа позитивно од 90 тестираних или сваки пети! Колико је ситуација у овом граду забрињавајућа говори податак да такозвани Конов коефицијент (проценат броја новозаражених у односу на број тестираних), што је веома важан параметар у епидемији, овде данас износи 18,8 одсто!

Ситуација у Трстенику је тек забрињавајућа и не смирује се – тамо је чак 5 позитивних од 9 тестираних. Конов коефицијент ту износи невероватних 55,5 одсто!

Мерошина такође забрињава јер већ неколико дана има по 2, 3 заражена. Предложено им је да анализирају стање и уведу ванредну ситуацију уколико је потребно.

Иначе, говорећи о страгетији да се не дође до 500 случајева заражених дневно, др Тиодоровић је рекао:

„Једини излаз је да направимо добар увид у сваку локалну заједницу. Не можемо у целој држави ићи с још јачим пооштравањем мера ако се разбуктавање дешава у највећи градовима и неким срединама које неће да схвате колико је ситуација озбиљна“.

То управо говори у прилог томе шта би могло да се деси са локалним жариштима.

Извор: Блиц