Свет

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Русија гађала Пољску?

Начелник Генералштаба војске Пољске Веслав Кукула наводи да све указује на то да је ваздушни простор земље јутрос нарушила руска ракета!

Кукула је после хитног састанка у Бироу за националну безбедност нагласио да ће то бити даље проверено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јутрос је пољски ваздушни простор нарушио објекат који су детектовали наши системи. Све радње које су предузете предузете су у складу са процедуром за поступање у оваквим ситуацијама. Функционисали су и пољски и савезнички системи – рекао је Кукула и додао да је Варшава у сталном контакту са савезницима.

Начелник Генералштаба пољске војске указује да ракета праћена на радару.

За сада нема доказа да је ракета пала на територију Пољске.

– То је само техника, приступамо јој са резервом, решили смо да то проверимо на терену. Послали смо групе да провере путању лета. Била је то тешка ноћ за Украјину. То је био комбиновани напад засићења у циљу преоптерећења њихове противваздушне одбране коришћењем ударних дронова, али Украјина се релативно добро носила. Затим је уследио ракетни удар. Ракете су лансиране са Каспијског мора – додао је начелник Генералштаба.

Током брифинга је речено да су авиони послати да пресретну ракету. Пројектил је међутим успео да напусти пољски ваздушни простор. Додаје се да је објекат остао изнад Пољске око три минута. Наводно је нарушено око 40 км простора у Лублинском војводству.

Председник Анџеј Дуда разговарао је са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом о нарушавању пољског ваздушног простора.

Извор: Курир.рс/Газета