Свет

УКРАЈИНСКИ ДИПЛОМАТА ЗАТРЕСАО СВЕТ: Путин је хтео мир, али је стигао овај одговор

Председник Русије Владимир Путин је лично тражио мировни споразум са Украјином у априлу 2022, према речима амбасадора Александра Чалија, угледног члана украјинске делегације.

Чаљи је изразио ову перспективу током догађаја у Женевском центру за безбедносну политику (ГЦСП) почетком децембра, где је сецирао текући сукоб у Украјини. Бивши заменик министра спољних послова је сарадник у фондацији коју финансира швајцарска влада. Његове изјаве су привукле пажњу медија након што је снимак догађаја објављен на Јутјубу прошле недеље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чаљи је анализирао корене сукоба који је у току, који је описао као „оштру конкуренцију“ за Украјину коју САД и ЕУ имају са Русијом, као и намеру Кијева да се придружи ЕУ и НАТО. Он је истакао да „руска агресија“ није неизбежна јер стране имају довољно алата да реше своје несугласице.

Дипломата је Путинову одлуку да покрене специјалну војну операцију против Украјине у фебруару 2022. назвао „злочином“ и „грешком“ и тврдио да је руског лидера довео у заблуду „сопствена пропаганда и његове обавештајне службе“.

Отприлике недељу дана од почетка непријатељстава, Чали верује да је Путин препознао нереалистичну природу његових очекивања и активно је тражио решење путем преговора. Своју анализу засновао је на свом личном учешћу у мировним преговорима, чији је домаћин први био Минск, а кулминирали су у Истанбулу крајем марта нацртом примирја који су одобриле обе стране.

– Путин је покушао да учини све што је могуће да закључи споразум са Украјином – рекао је дипломата присутнима. Учинио је бројне уступке Кијеву, у поређењу са почетном позицијом Русије, а Путин је лично одлучио да га прихвати – тврди он.

Успели смо да пронађемо веома стваран компромис. Путин је заиста желео да постигне неки миран споразум са Украјином.

Чаљи је размишљао да се „из неког разлога“ истанбулско саопштење није трансформисало у стварни споразум.

Вођа украјинске делегације, посланик Дејвид Арахамиа, рекао је крајем новембра да је тадашњи британски премијер Борис Џонсон саветовао Украјинце да „само наставе да се боре“ током његове посете Кијеву након завршетка преговора.

Извор: РТ